Христо Ковачки един от най-богатите българи , поиска данъчни и прокуратура да го проверят. "Излиза, че бизнесът ми не е чист. Създават се митологични образи, легенди за политици, които ме подкрепят", казва пред 24 часа 46-годишният мъж. Той посочва адреса, на който от 10 години е офисът му и очаква всички компетентни органи да проверят произхода на парите му.
Според полското списание "Впрост" Ковачки е 98-и и от 100-те най-богати в Източна Европа със състояние от 700 млн. долара.
На въпрос това не е ли контраатака на готвена от държавата проверка, Ковачки бе категоричен, че "няма притеснение, прави бизнес ясно и публично".
Той обаче иска някой в България да обясни от какво е правилно да си богат-защо от кафе може, а от въглища-не.
Наясно е обаче, че ако държавата се обърне срещу даден бизнес, никой не може да й се противопостави.
"Не се възприемам като олигарх. Аз съм човек, който се занимава с реален бизнес. Управлявам предприятия, които произвеждат, създават добавена стойност-това не е олигархия. Нямам яхти, самолети, имоти в чужбина", заявява Ковачки. Той добавя, че познава много политици, но тези познанства са покрай моята битка за енергетиката. Когато всички искаха да затворят мините ги купувах. Вярвам, че българската енергетика трябва да се развива приоритетно чрез собствени ресурси. Видно е, че битката продължава и е видно, че познанствата ми с политици не ми е изградило силно лоби. Ако имах такова, топлофикациите нямаше да бъдат в толкова тежко състояние -да работят през половината време с планирана загуба, да не могат да си съберат вземанията, казва Ковачки. На въпрос твърди се, че сте близък до ДПС. Част ли сте от обръч от фирми, Ковачки отговаря: "Категорично не. Ако отношенията ми с ДПС бяха толкова близки, щяхме да се договорим за законодателни промени в полза на топлофикациите, вместо да говорим какво трябва да се направи". Започнаха да говорят на кого съм човек, кой ми е дал да купя едно или друго. И не изключвам възможността да ми бъде оказан натиск, заявява Ковачки. Причината да влезе в политиката той обяснява с това, че е разбрал, че може да бъде успял. /БЛИЦ