Министрите на финансите и на здравеопазването на Великобритания подадоха оставки в бърза последователност във вторник, което постави в опасност бъдещето на министър-председателя Борис Джонсън след поредица от скандали, които навредиха на неговата администрация, пише "Ройтерс".

По-долу е представено обобщение на някои от лицата, които биха могли да го заместят, ако той подаде оставка или бъде отстранен:

Лиз Тръс

Външният министър е любимец на редовите консерватори и редовно оглавява анкетите сред членовете на партията, провеждани от уебсайта Conservative Home.

Тръс има грижливо поддържан публичен имидж и миналата година беше снимана в резервоар, което напомня за известната снимка от 1986 г. на първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър, която също е заснета в такава поза.

46-годишната жена прекара първите две години от премиерството на Джонсън като министър на международната търговия, защитавайки Брекзит, а миналата година беше назначена за водещ преговарящ на Великобритания с Европейския съюз.

В понеделник Тръс заяви, че Джонсън има нейната "100-процентова подкрепа", и призова колегите си да го подкрепят.

Джеръми Хънт

55-годишният бивш външен министър завърши на второ място след Джонсън в конкурса за лидер на партията през 2019 г. Той би предложил по-сериозен и по-малко противоречив стил на ръководство след сътресенията по време на премиерството на Джонсън.

През последните две години Хънт използва опита си на бивш министър на здравеопазването, за да оглави комисията по здравеопазване, и не е опетнен от това, че е работил в сегашното правителство.

По-рано тази година той заяви, че амбицията му да стане министър-председател "не е изчезнала напълно". Хънт заяви, че ще гласува за отстраняването на Джонсън при вота на доверие миналия месец, който Джонсън спечели с малко.

Бен Уолъс

Министърът на отбраната, 52-годишният Бен Уолъс, се е издигнал през последните месеци до най-популярния член на правителството сред членовете на Консервативната партия, според Conservative Home, благодарение на справянето му с украинската криза.

Самият той е бивш войник, служил е в Северна Ирландия, Германия, Кипър и Централна Америка, а през 1992 г. е споменат в депешите.

Започва политическата си кариера като член на децентрализираната асамблея на Шотландия през май 1999 г., а през 2005 г. е избран за първи път в парламента на Уестминстър.

От 2016 г. до поемането на сегашната си роля три години по-късно той е министър на сигурността, като печели похвали за ролята на ведомството си в евакуацията на британски граждани и съюзници от Афганистан миналата година, както и за изпращането на оръжия в Киев по време на неотдавнашната война в Украйна.

Риши Сунак

До миналата година финансовият министър беше фаворит за наследник на Джонсън. Сунак беше похвален за спасителния пакет за икономиката по време на пандемията от коронавирус, включващ програма за запазване на работните места, която предотврати масовата безработица и която може да струва до 410 млрд. паунда (514 млрд. долара).

Той обаче е критикуван, че не предоставя достатъчно средства за издръжка на домакинствата, че богатата му съпруга не е регистрирана като данъкоплатец и че заедно с Джонсън е получил глоба за нарушаване на правилата за блокиране на COVID-19.

Миналогодишният му бюджет за данъци и харчове доведе до най-голямото данъчно бреме във Великобритания от 50-те години на миналия век насам, което подкопава твърденията му, че подкрепя по-ниски данъци.

Във вторник той се оттегли от правителството, като заяви, че "обществеността с право очаква правителството да бъде управлявано правилно, компетентно и сериозно".

Надим Захави

Настоящият министър на образованието направи впечатление като министър на ваксините, когато Великобритания имаше едно от най-бързите внедрявания на ваксините COVID-19 в света.

Личната история на Захауи, който е бивш бежанец от Ирак, пристигнал във Великобритания като дете, го отличава от останалите претенденти на Консервативната партия.

Преди да влезе в парламента през 2010 г., той става съосновател на компанията за социологически проучвания YouGov. Миналата седмица той заяви, че за него ще бъде "привилегия" да стане министър-председател.

Пени Мордаунт

Бившият министър на отбраната беше уволнен от Джонсън, когато той стана министър-председател, след като тя подкрепи съперника му Хънт по време на последния конкурс за лидерския пост.

Мордаунт е позната като страстен привърженик на напускането на Европейския съюз и влезе в националните вестници с участието си във вече несъществуващо телевизионно риалити шоу за гмуркане.

Понастоящем е младши министър на търговията, Мордаунт нарече "срамни" партиите, които разбиват локуми в правителството. Тя заяви, че избирателите искат да видят "професионализъм и компетентност" от правителството.

Преди това тя бе изразила лоялност към Джонсън.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ