Темата „Джемкорп“ тепърва започва да се коментира. В момента се прави опит за омаловажаване на темата за меморандума. Има едно допълнително споразумение за прекратяване на меморандума с един подпис на икономическия министър. Когато прекратяваме по взаимно съгласие трябва документът да е подписан двустранно, за да е валиден.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

"Изпълнителният директор на „Джемкорп“ Атанас Бостанджиев вчера си призна, че не е подписал такъв документ. Трябва да вярваме на българските институции, а не на едно заинтересовано лице", подчерта тя.

По думите на Трифонова, Александър Николов, докато е бил министър, е създал условия, за да може този меморандум да продължи да действа. Той не може да го прекрати със задна дата, уточни тя. 

"Този меморандум си е чист договор, защото страните са поели взаимни задължения, които трябва да изпълняват", обясни Трифонова. Според нея от „Джемкорп“ могат да заведат дело срещу държавата ни.

Оказва се и друго, че точката за „Топлофикация София“ в меморандума с „Джемкорп“, е в разрез със закона, тъй като министърът на икономиката не е принципал на дружеството и не отговаря за него. „Като какъв е решил какво да се случва с дружеството“, питат се от ГЕРБ.

"Оттук-нататък ще бъде сформирана временна комисия в НС, която да разследва всичко около меморандума с „Джемкорп“.Тази седмица предстои да подадем сигнал до МВР и до ДАНС по случая „Джемкорп“, съобщи Десислава Трифонова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук