Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото за гражданството на служебният министър на финансите Кирил Петков. Това става ясно от съобщение на сайта на съда, след днешното заседание.

То бе образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС в настоящият парламент. С него трябва да се установи противоречи ли на Конституцията указа на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Определението е прието единодушно от 10 съдии. Като страна по делото са конституирани като заинтересовани институции НС, МС, правосъдния министър и този на външните работи. 

Ще бъдат поканени да дадат правно мнение изтъкнати специалисти -  проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова.

Наред  с това министърът на икономиката Кирил Петков трябва да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.

Президентът Румен Радев ще трябва да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков Петков, подадена от последния по чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията.

Представянето на документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г., ще бъде предоставено от министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

От министъра на външните работи по дипломатически път, съдиите искат писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на Кирил Петков към 10 май 2021 г.

КС допусна и за разглеждане питането на Янаки Стоилов може ли правосъдният министър да иска освобождаването на тримата големи в съдебната власт - председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главния прокурор. 

Именно по този повод нежното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова написа следното в личния си фейсбук профил:

"С определението по допустимост на искането на ПГ на ГЕРБ-СДС по КД № 18 на Конституционния съд.

- се изиска от президента на Република България да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков Петков, подадена от последния по чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията.

- се изиска от министъра на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г.

- се изиска от министъра на външните работи по дипломатически път да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към 10 май 2021 г.

- се изиска от Кирил Петков Петков да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!