Шест са конкретните стъпки, които веднага бяха начертани между премиера Кирил Петков и Зеленски, които показаха много ясно къде България седи на международната карта в този конфликт. Това посещение бе най-правилното нещо, което направихме. Това каза в "Панорама" началникът на политическия кабинет в правителството на Кирил Петков Лена Бориславова.

"Чухме президента Зеленски, той много ясно каза, че България е приятелска държава. Това, което договорихме, е ясен знак как България позиционира себе си. Предоставянето на военна техника ще бъде полезна и за двете страни. Мисля, че това е необходима помощ, вярвам, че коалиционно ще се обединим.

Първата стъпка е да проведем гласуване в НС за военната помощ, въпреки че е безсмислено да спорим дали има война. Гледките, които видях там (в Украйна) категорично показват, че България трябва да бъде на страната на Украйна", категорична е Бориславова.

По нейните думи, украинците са въвлечени в ненужна война, за която не са виновни.

Според нея дарителската кампания на премиера Петков е била подкрепена от президента на Украйна.

"Не ми е известно България да изнася оръжие директно за Украйна. Дали обаче България изнася оръжие по търговски начин, отговорът е да", каза още тя. 

Бориславова коментира и спирането на газа от Русия. "Технически доставките на газ се плащат периодично. Първите две държави, които правят плащания са България и Полша и поради това, че не искаме да се подчиним на шантажа на Русия и да плащаме с чужда валута доставките бяха прекъснати. Това е опит на Путин да внесе разделение, както между европейските държави, така и на национално ниво между обществото", обясни Лена Бориславова. 

"Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари. Следим дали на други държави ще бъдат спрени доставки и как можем взаимно да договорим по-добри условия и да разпределяме съществуващите доставки. Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение", заяви още началникът на кабинета.

"За първи път имаме правителство, което категорично декларира своята про-атлантическа ориентираност. Правителство в комбинация с ГЕРБ няма как да седи на масата, преди да се реформират. До момента, не показват готовност да бъдат част от промяната.

България трябва да направи своя избор, дали ще бъде на страната на демокрацията или дали ще подкрепи действията на една бивша велика сила, която иска едностранно да изменя договори и да чертае сфери на влияние. Това е опит на Путин да внесе разделение на национално ниво в българското общество", посочи още тя.