Няма и не бива партийната субсидия да стане 1 лв. – това означава край на многопартийната система и диктатура на една партия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по bTV.

Според нея субсидията трябва да се намали, но не на 1 лв. и именно затова БСП предлага разумен разговор с политическите сили. Във връзка с връщането на БСП в пленарна зала, Нинова обясни, че социалистите са се върнали в променена партийна и парламентарна ситуация, 

Лидерът на БСП си обясни атаките на опозицията в промените на устава, които въведоха мандатност в депутатите. "Спорът не е идеологически, поколенчески, единствената разлика е Истанбулската конвенция", изтъкна Нинова. В коментар на критиките на Атанас Мерджанов, че в партията се внасят разделителни линии Нинова коментира, че би коментирала, ако "тези телевизионни смелчаци станаха вчера и да кажат своето мнение".

На въпрос какви са отношенията със Сергей Станишев Нинова каза, че са сложни. "Колегиални са ни отношенията, на здраве-здрасти, разменихме няколко думи на премиерата на Ламбо", посочи лидерът на БСП. "И до днес получаваме критиките за тройната коалиция, за целувката с Местан", каза Нинова. На подмятането на водещия за предложението на Делян Пеевски да оглави ДАНС, тя потвърди и че това е повод за критики, като добави, че не е имало никаква критика за това, което е направила тя като председател.

"В ГЕРБ им предстои това, което ние правим. ДПС взе много остър социален завой, влязоха на наш терен - социални закони, ниско ДДС на хляб, ситуацията в парламента след изборите е много различна", категорична е Нинова.

На въпрос колко са средствата на БСП по сметка от субсидията тя отговори, че са около 300-400 000 лв. Нинова отрече да е изчезнала субсидията от няколко милиона и припомни, че е оставила справка в секретариата на конгреса колко средстава и по кои пера са харчени.

"Трябва да чуя отговорът на Мая и мнението на организациите и тогава ще отговоря, иначе ще чуя, че в студиата се предопределят кметове и че водя партията авторитарно". Така Нинова отговори на въпрос дали би подкрепила Мая Манолова за кандидат-кмет на София от името на БСП. Столичната организация на социалистите вече изрази желанието си да номинира Мая Манолова, но самият омбудсман все още не е съобщила решението си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!