ДПС замълча по труса в ГЕРБ заради вълната от покупка на апартаменти от една и съща фирма. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ намери за по-важна друга тема, а именно - отхвърлените предложения на ДПС по Изборния кодекс, приети точно преди пленарната почивка.

От сутринта пък депутатите от ГЕРБ също са заложили на мълчание и отказват коментари. Всички до един спазват партийните инструкции да не коментират по никакъв начин щекотливата тема, чиято развръзка се очаква днес надвечер.

"В момента виждате пряко и директно нарушаване на конституцията на Република България. Това е важният дебат - когато НС си позволява да нарушава конституцията", коментира Карадайъ в кулоарите.

"Оттам-нататък всички останали теми няма какво да ги коментираме и да ги обсъждаме", каза за случващото се в управляващата партия лидерът на ДПС. Той обаче обвини ГЕРБ, че погазват граждански права. "Вътре в залата, една част от колегите, основно ГЕРБ, гласуват против правата на българските граждани, закрепени в Конституция", заключи Мустафа Карадайъ.

Минути преди това беше отхвърлено искането на партията да отпадне ограничението от 35 секции за избори извън ЕС, остана валидна и уседналостта, а агитацията на майчин език за пореден път не можа да получи зелена светлина, а напротив - заформи близо два часа дебати между депутатите от движението и националистите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!