Депутатските коли минават през комплексно почистване поне два пъти в месеца. От администрацията на НС са обявили обществена поръчка за избор на автомивка, където служебните коли към парламента да бъдат почиствани. Тя е на стойност 78 000 лева, а договорът с бъдещата фирма ще е за две години, пише "Монитор".

Колите, за които трябва да предоставят пълно обслужване, са 98. От тях 78 са леки коли, а 22 – микробуси и джипове. От документацията става ясно, че почистването трябва да включва външно миене, вътрешно – прахосмукачка, почистване на стъкла, табло, пране на стелки, врати, седалки, включително и на багажника, както и миене на двигател и машинно пастиране.

Така сметките показват, че на година за чистотата на една депутатска кола ще се изразходват близо по 400 лева. Справка сред ценоразписа на столичните автомивки показа, че едно комплексно обслужване варира между 14 и 20 лева. Сред другите изисквания е услугата да се извършва денонощно – 24 часа, включително събота и неделя.

Служебните автомобили на НС се приемат за почистване без предварителна заявка и с приоритет до 10 минути след пристигането на колата. Изпълнителят трябва да осигури и място, където шофьорите нормално да изчакат. Крайният срок за подаване на оферти от страна на фирмите изтича на 17 юли.