Дебат по темата с in house процедурата и корупцията в България се състоя в ефира на bTV. В дискусията участваха депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков и колегата му от БСП Крум Зарков.

Чолаков заяви: "Със сигурност има връзка между политическата корупция и бедността. Не знам обаче защо се поставя така грубо въпросът. Българското общество от 90-те години е заразено с рак. Ракови образувания пуснаха метастази през тези години".

"Зарков е млад човек и няма отношение към историята на своята партия, но трябва да се отчете, че метастазите: бандитизма по улиците, насилия, групировки, митници, които бяха окупирани от групировки и целия безпредел, започна да се преодолява след 2009-2010 г. малко по малко", добави той.

"Ако трябва сме честни, нека да отчетем, че по време на правителстото на ГЕРБ няма кражби на коли, няма ало измамници, спокойно се ходи по улиците. Помня, че 90-те години ни бе страх да излизаме по улиците", уточни Чолаков.

Депутатът от ГЕРБ Зарков коментира и темата с in house поръчките. "Не знам защо се пропуска в дебата последните дни, че цялото българско законодателство е минало проверка в Брюксел. Всеки закон се проверява. Няма разлика между българските, германските, френските или италианските закони. От къде идва идеята, че има корупционно законодателство?! Със сигруност има нарушение в поръчките", каза той.

Зарко от своя страна заяви: "Разликата е в практиките. Бедността на един народ се определя от много фактори - корупцията е един от тях. Огромни са мащабите на корпуцията у нас. Нека всеки един от тези, които са се осигурявали до 1000 лева, да знае, че и нивата на техните заплати зависят от корупциите по най-високите етажи на властта".

"Да, in house процедурата е замислена от Eвропа и вкарана в директива, за да облекчи изпълнението на дадени проекти. Не е вкарана там, за да може една компания, която няма нито хора, техника и експертиза, с които да прави язовири, изведнъж да трябва да направи 182 такива и да трябва да преразпредели публичните средства, така че да се спести публичната поръчка. Едва ли идеята в Брюксел е била точно тази", добави той. 

"Тук взеха тези закони и ги побългариха, така че, когато Кирил Петков каза, че ако свалим нивото на корупцията на Словения, вероятно ще забогатеем с по 50% всеки от нас", увери Зарков.

Чолаков от своя страна заяви, че тези дни е пътувал из България, включително в края на Зарков, и му е направило впечатление, че е нямало нито едно лошо трасе. 

Депутатът от БСП обаче го прекъсна: "Не отваряйте темата за пътя към Русе. Това е най-смъртоносната отсечка в България".

Опонентът му от ГЕРБ пък заяви: "Стига с тази неоправдана жестокост към Борисов. Напоследък той е отговорен за всичко в тази страна. Тази кръвожадност, която се излива и към него, и към ГЕРБ, ми идва в повече". 

Зарков заяви: "Изминаха 10 г., в които икономическата конюнктура бе добра. 10 г., в които неравенствата се задълбочиха, все повече хора са в рискова бедност, обществото ни се озлоби... "Част от причините са пълното погазване на принципните на върховенството на закона, видимата политическа намеса в определени зони и това пред очите на всички и то обяснявано така, че здравият разум да се зачуди къде се намира".

Той даде пример с това, че язовирите се източват, "за да може министър Петков да се снима" и добави: "Е, свърши! Херметическата тенджера е на път да избухне. И това се случи с помощ от хиляди километри".

Чолаков от своя страна заключи: "Заклевам се - нямам впечатления от корупция. Със сигурност има, но в по-голяма степен това е митология. Това са басни за наивниците. Да седи министър и да взима пари - съжалявам, че хората се хващат на тези басни. Ние много повече говорим за корупция, отколкото тя да се докаже, и ясно е, че пак няма да се докаже".

"Не очаквах че ще участвам в 45-тия парламент и то в такъв безотговорен парламент. В момента реферът иска да счупи краката на единия от участващите отбори, преди да е започнал турнирът. Не ми харесва тази работа, не е добра. нНека да започнем да успокояваме нещата", каза той.