България трябва да се освободи от корупцията и организираната престъпност, обществото трябва да почувства, че вече не е зависимо от тях. Това открои в слово пред членовете на Американската търговска камара новият американски посланик у нас Нанси Макълдауни.
Необходими са конкретни действия, посочи дипломатът. Всички виждаме, че олигарсите се държат, като че ли са над закона.
"Това трябва да се промени не защото ви го казват американският посланик или бюрократите от Брюксел, а защото е важно за бъдещето на тази тази страна и за хората тук", отбеляза Нанси Макълдауни.
Откраднатите от гражданите пари трябва да се върнат и да помогнат за разрешаването на проблемите в здравеопазването и другите важни за обществото области. България не трябва да търпи повече загуби на пари, доверие и международно положение, каза още посланикът.
Срещата с бизнеса беше на тема "Икономически партньори в обстановка на глобална несигурност". За страната ви е от ключово значение правителството да направи усилия за увеличаване на чуждите инвестиции, като за целта трябва да се започне с разрешаването на структурните проблеми, затрудняващи дейността на компаниите, вече влезли в страната, посочи Макълдауни.
"Това правителство прави всичко възможно да изгони инвеститорите", репликира участничка в срещата и попита дали шефката на американската мисия ще се опита да подобри нещата  в диалог с бъдещия кабинет. "Тук съм, за да помагам на всички вас да осъществявате целите, които сте си поставили", увери Макълдауни. В условията на глобална криза по думите й приоритетната цел е да се предотвратят човешки страдания.
Ясно е, че икономиката отива надолу, че безработицата ще се повиши. Но това трябва да накара правителствата да предприемат още по-агресивни стратегии и политики за растеж, смята американският посланик. За България  е важно да фокусира усилията за либерализиране на бизнес средата, за да се даде път на малките и средни предприятия и на иновациите. /БЛИЦ