Партньорството в областта на отбрана остава приоритет, независимо че в момента се занимаваме с въпроса за запазване на икономическата стабилност, заяви пред журналисти посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни при посещението си в авиобаза Граф Игнатиево днес, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Това означава, че няма да има промени на плановете за развитие на американските военни проекти в България заради финансовата криза. Макълдауни припомни, че наскоро бяха одобрени договорите за модернизация на съвместните военни обекти като общата стойност на работите е около 50 милиона долара.
Нямаме никакви намерения да намаляваме обема на средствата, както и темпа на съвместните военни учения, заяви дипломатът. Тя изрази надежда, че системата за заснемане биометрични данни в България скоро ще заработи и припомни, че това е първа стъпка за премахване на визовия режим за българите, пътуващи за Съединените щати. Нанси Макълдауни летя на изтребител F-16, който бе пилотиран от командира на 555 ескадрила на американските ВВС полковник Боб Уинклър. Американските военни пилоти провеждат съвместно учение с българските си колеги на авиобаза Граф Игнатиево.
Димана Тодорова, БЛИЦ