Политическият елит разочарова хората и тези, които са виновни, трябва да влязат в затвора. Това заяви американският посланик у нас Нанси Макълдауни.

Въпреки приемането на Закона за конфликт на интереси, хората продължават да чакат някой да бъде осъден, не трябва Повече да чакат, каза още тя. Затова са нужни обаче политическа воля и лидерство, отбеляза посланикът. 

При съдебните дела не трябва да се допуска освобождаване на виновните лица. Така ще се върне доверието на българите в съдебната система и прокуратурата и те ще могат да се почувстват като равноправни европейски граждани.

"Погрешно е впечатлението, че САЩ е срещу Русия в областта на енергетиката", коментира още Макълдауни. По думите й Руската държава играе изключително голяма роля в доставките за Евросъюза и това не може да се подмине. "Русия е източник на 60 на сто от ресурсите", каза още тя.

„Ако ме попитат дали "Набуко" или "Южен поток", ще отговоря „Ние сме за България”, България никога не трябва да остава на студено и трябва да отстоява своите позиции”, каза още посланикът.

"По време на газовата криза тук беше много тежко, такива неща не трябва повече да ви се случват", бе категорична посланичката.
По нейните думи България е изключително атрактивна държава. Тя даде пример, че американските инвестиции са в първата десетка. "Въпреки, че времената в момента са кризисни, трябва да се положат максималните усилия за привличане на нови инвестиции", каза тя и даде пример, че Сингапур е изключително "лесно" място за правене на бизнес. България може да бъде като Сингапур на Югоизточна Европа. Частните фирми могат да бъдат стимулирани и чрез данъчни облекчения, каза тя. Чуждите компании трябва да бъдат уверени, че има достатъчно прилагане на законодателството. България може да стане най-големия притегателен център за инвестиции в региона и това може да стане при добра политика на правителството, посочи американският посланик. 
Не поемаме позиции, свързани с партийни линии и партии. Това заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Тя посочи, че никой представител на американската мисия не е връчвал в МВнР вербална нота, изразяваща безпокойство от присъствието в бъдещия парламент на партиите Атака и Лидер.
Ние продължаваме да сме ангажирани да подпомагаме България по различни теми, като например върховенството на закона и предстоящите избори, за да бъдат справедливи и честни. „Не става дума за американски кандидат или американска партия“, каза тя. „Отдавна казваме, че ще искаме правилното бъдеще за вашата страна и това значи една добра кампания, която ще включва открити дебати по всички актуални теми, за да може гражданите свободно да ги обсъждат с кандидатите за постовете. В българската политика няма място за партии, които поддържат силно крайни политически убеждения, коментира посланикът.
Промените в изборното законодателство в последно време предизвикаха бурни дебати в обществото, посочи още Макълдауни.  
Преди няколко месеца 18 партии и 9 граждански организации, партии и неправителствени организации разработиха документ, познат като обществен договор за свободни и демократични избори. С него партиите се задължиха да въведат по-строги санкции срещу купуването на гласове и да направят по-прозрачни партийните финанси.
Някои от елементите на този договор бяха възприети от Парламента като увеличаването на санкциите за купуване на гласове и промените, свързани и финансирането на политическите партии. Но някои други елементи като начина, по който се преброяват изборните бюлетини, не бяха възприети, каза тя. В последно време бяха представени и други нови промени от партиите, които предизвикаха много дебати и сериозни различия в позициите. Макълдауни е категорична, че изборният процес трябва да включва лоялна конкуренция и да доведе до резултат.  Американският посланик в България обобщи трите основни стъпки в борбата с корупцията - по-бърз съдебен процес, законодателни мерки за прозрачност при обществените поръчки и честни избори. /Десислава Вангелова, БЛИЦ