Имаше години, когато със съпругата ми мислихме да емигрираме. Не съжалявам обаче, че останах в България. Това заяви пред БТВ лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Той и синът му – Веселин-младши говориха за живота и пътя към успеха.

„Когато синът ми се раждаше – 1991 -1992 година, със съпругата ми нямахме нищо и мислехме да емигрираме – призна Веселин Марешки-старши. - Нямахме много опции в България тогава. Добре че Червеният кръст го имаше и помогнаха.

Само воля и упоритост, и 24 часа работа, помогнаха да останем в България. И не съжалявам за това. Един много близък мой приятел тръгна година преди мен за Германия и точно тогава се прибра. Каза, че там не е по-хубаво и ме разколеба.

Така останах. За себе си не съжалявам, че останах.

Съжалявам обаче, че пуснахме доста некадърници да управляват страната”.

Веселин Марешки-старши бе категоричен, че в компанията му най-важни са резултатите и те са стимула за развитие на служителя.

„При нас в развитието на всеки са важни резултатите – разясни той. - Ако човекът се старае, получава допълнителни бонуси.

Живеем със семейството ми скромно, така че това което взима синът ми сега е напълно достатъчно. Синът ми и в момента продължава да износва мои стари дрехи, от времето, когато бях по-млад. Той не ходи да си купува.

В ежедневието, ако го видите, не може да предположите, че е мой син. Днес дори го помолих да се стегне и да е в малко по-приличен вид.

Най-важното е, че той и сестра му не се подхлъзнаха към алкохол, цигари, наркотици. Не участват в корупционни схеми. Това е много важно.

Когато растяха, работех по 24 часа. В денонощието съм преспивал в колата, като таксиметров шофьор, и възпитанието им се падна на съпругата ми. Като се връщах във ваканции от ученето, карах такси, за да си помагам образованието.

Реално, станахме богати много преди децата да пораснат, но  благодарение на съпругата ми децата не разбраха това. Тя им даваше толкова, колкото дават на останалите деца, на връстниците им. Да не се разглезят. 

Тя не позволи те да се възгордеят и да се изнежат, да търсят мекото на живота,  а с труд да си изкарват прехраната. Основно се доверявам на сина ми и съпругата ми. Търся най-напред тяхното мнение.

След интервюта ги питам за оценка. Много пъти синът ми е бил доста критичен и съм се съобразявал с критиките му.  Политиката не ме е направила по-богат. Не съм направил нито една сделка с държавна болница Иначе четири са най-важните неща за мен в бизнеса и политиката.

Първото е честност и почтеност.

Физическото състояние е много важно. Това е второто. Политиката и бизнеса са тежък труд и трябва да се оцелява.

Психическото състояние също е важно. Издържам на напрежението, управлявам огромен бизнес и съм част от парламента. Важно е и умственото състояние. Не да си най-умния, а достатъчно умен, за да се обградиш с по-умни от теб и да се учиш от тях. Обичам доказаните хора.

Заради това и залагаме сега на хора като суперуспелите Димитър Пенев, Петър Жеков, Георги Младенов. Само този, който е успял и стигнал върха, може да помага за развитието.

За съжаление съм много по-добър дядо сега, отколкото бях баща, но е нормално”, заяви Марешки от патриотичната коалиция ”Воля-НФСБ”.

„Завърших университет в Лондон с отличие – заяви Веселин Марешки-младши. - С още един българин много ни хвалеха за показаното, като и двамата се върнахме в България след дипломирането ни. В Русия също съм учил.

Там образованието е също на много високо ниво. Това е много хубав и сериозен опит. Научих страшно много. Обучението ми струваше в Лондон колкото във всички университети.  Първата година около 3 000 лири годишно, след това нормално. В Москва бях по обменна програма.

Сега работя в компанията на баща ми и получавам в момента около 1 000 лв. Това е и основната заплата във фирмата. Всеки получава това, което заработи и с бонусите, които получаваме, е напълно достатъчно. Баща ми през годините се е развивал постепенно.  

Започнал е с една аптека във Варна. Всичко е ставало плавно и полека. Не е имало определен момент, в който да съм бил наясно, че вече не сме бедни.

Никога не съм се изкушавал от алкохол и наркотици. Хора, като разберат, че работя и чий син съм, много ми казват, че ако те са в моето положение, няма да работят То си е до човека. Баща ми е пример за мен в много области. Най-важното е почтеността.

За четири години съм сигурен, че не е участвал в никакви корупционни схеми и му пожелавам и в следващия парламент да е така. Баща ми винаги е казвал това, което мисли и няма как да му се сърдя за това.

Дори и ксогато го е правил по-остро. Говоря четири еазик, завършил съм с отличие в Лондон, развивам се в бизнеса, така че имам още много да работя за да настигна много хора. Дъщеря ми много се радва на дядо си. Той е доста активен дядо”.