Пътят на Македония към ЕС минава и през България, както и през всяка страна от ЕС. Първо, защото нито едно решение в ЕС за Македония няма да може да бъде взето без съгласието на всяка страна-членка на ЕС. Тук веднага трябва да подчертаем, че досегашната практика е потвърдила незнайно колко пъти вече, че България винаги и всячески помага на Македония – като започнем от това, че България първа призна Република Македония, минем през дарените български танкове по време на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г. и т.н.
В Македония това не се изтъква особено, поне в медиите властват не особено добри чувства към българите и България. Тук-таме обаче журналисти пишат, че “граничим с ЕС на юг - Гърция и на изток - България.  Те /б. ред. македонските политици/ не могат да разберат, че географски можем да се включим в композицията на ЕС само чрез гръцкия и българския вагон”.  Това се казва в материал, в македонския вестник “Дневник”. А в днешния си брой към коментар за отношенията между ЕС и Македония, в който България не се споменава изобщо, “Утрински вестник” е избрал снимка на еврокомисаря Меглена Кунева с разтворен над нея син чадър. Поне в конкретния случай България е олицетворението на ЕС за Македония.
Иначе в материала се обяснява, че Брюксел не приема начина и нивото, по който правителството на Македония иска да води дебата с ЕС. Преди дни ръководителят на мисията на ЕС в Македония Ерван Фуере директно заяви на македонските политици, че не са постигнали много по отношение на евроинтеграцията. Според него Македония не бива да се оправдава с Гърция, ако тази есен  Европейската комисия не препоръча дата за започване на преговори за членство в ЕС. Катастрофалните избори, липсата на политически диалог и бойкотирането на парламента са част от критиките на Фуере. След това пък анонимно в Македония се появи информацията, че им било заявено, че в Брюксел щели да си затворят очите за всичко останало, ако Македония се съгласи с промяна на конституционното име на страната или по друг начин казано, Брюксел се опитва да подкупи Скопие с дата за преговори за членство на Македония в замяна за съгласие с промяна на името. “Утрински вестник” коментира, че все още не е ясно как ще приключи този последен епизод, но пристигащите сигнали сочат, че македонското правителство може да се оплете в собствената си мрежа. /Елка Василева, БЛИЦ