За пореден път ще се надяваме на отрязъци от ресори, които да ни бъдат предоставени просто така, за да имаме ресор. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

"Това няма да е най-доброто за страната ни. Не за първи път правим тази политическа грешка и показваме слабост пред европейските институции", каза той.

България е единствената страна, която отговори на искането на Урсула фон дер Лайен да представи две кандидатури, подчерта той. По думите му, другите страни са заявили важни за тях ресори и са предложили по една кандидатура.

"България направи точно обратното. Първо, остави на г-жа Фон дер Лайен тя да направи избора, който ние трябва да направим като страна. И второ, сложихме лице, а тепърва ще очакваме какъв ресор ще получим.

Тоест, ние слагаме пенкилер и какъвто и ресор да ни бъде предоставен, ние трябва да подготвим този човек възможно най-бързо за препитването."

Тази политика е пример за липсата на стабилна външна политика

и липсата на приоритети, подчерта Керемедчиев.

"По български започнахме сами да се топим. За скандала с българските паспорти г-жа Захариева няма доказана вина. Ние се замеряме с компромати.

Български евродепутати подеха тази тема и я засилиха като значимост, коментира Милен Керемедчиев. Той припомни двете кандидатури на страната ни за генерален секретар на ООН преди време.

"Сега за пореден път се опитваме да се простреляме в крака

и това ще затрудни изслушването на нашия кандидат."

По темата с възобновения паспортен контрол в Германия бившият заместник-министър на външните работи посочи, че решението няма да има реален ефект за възпиране на мигрантския поток.

"Шенген можем да го обявим за мъртъв, особено сухопътният. Германия е поредната страна, която въвежда сухопътен контрол по своите граници.

Това е изцяло политическо решение. Управляващите се стреснаха от резкия скок, който има "Алтернатива за Германия", която вече стъпва уверено и в западните провинции, които бяха бастион на управляващите."

Видимо е, че споразумението за Шенген вече не действа, категоричен е Керемедчиев.

"За момента Европа няма реална политика за справяне с мигрантския проблем, а всяка страна се справя поотделно."

Битката ще бъде много ожесточена и няма да бъде спечелена с дебати, а на място, изтъкна Милен Керемедчиев след първия проведен дебат между кандидатите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис.