Концесионерът е отговорник за плажа, който стопанисва. Когато има незаконен добив на пясък следва да се сигнализират компетентните органи. За неупражняване на контрол глобите за концесионера могат да стигнат 50 000 лв. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия. 

"Добивът на пясък е престъпление и се наказва. Но Министерството на туризма не може да следи за такъв вид престъпления", допълни тя по темата.

"Сигнализирахме и Прокуратурата за измамените от туроператори българи, заблудени, че почивките им в Канада и Барселона са платени. На тези туроператори са прекратени лицензите", разкри министърът.

"Освен да забраним за 3 години лиценза на некоректни фирми, друго не предвижда законът. Направихме регистрация и за физически лица, тъй като всеки управител на затворена от нас турагенция може да регистрира нова фирма", коментира Ангелкова.

"Призовавам всеки, който ще пътува да провери в Националния туристически регистър дадената турагенция. Там имената на нелицензираните туристически агенции са в червено, така се избягва измамата", разкри Ангелкова. 

"Всички четири и петзвездни хотели се запълват като резервации още през март месец, което и в момента е така за сезон 2019 г. Ако те са направени с много добро качество, предлагат добър туристически продукт, са в полза на българския туризъм", завърши Николина Ангелкова.