„Не можем да отлагаме с десетилетия системата за алармиране при бедствия. Това е проблем, който спешно трябва да се адресира. Тичаме след проблемите, вместо да имаме ясна визия и да гледаме напред как да направим превенция”. Това каза в ефира на „Събуди се” министърът на туризма Зарица Динкова.

По думите ѝ е изключително важно след наводненията по Черноморието да бъде възстановена инфраструктурата в района, защото „без инфраструктура, няма туризъм”, посочи Динкова. 

„Имахме планове за удължаване на сезона по Южното Черноморие до октомври и ноември. Включително с нестинарски фестивал в село Кости. Смятахме да подпомогнем организацията и да рекламираме”, каза още ресорният министър. Зарица Динкова е категорична, че държавата е в готовност да помогне, като за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии.

Тя коментира и заетостта по време на летния сезон у нас. „Имаме 10% повече хотелски настанявания спрямо същия период миналата година. Това е едно добро развитие”. Посочи Динкова. Според нея и бранша се очаква зимният туристически сезон също да е добър.

Министър Динкова за първи път говори официално и за скандала, който се разрази с нея в Царево. Както БЛИЦ писа в деня на траур заради жертвите от наводненията тя посети пострадалите райони по морето, облечена в секси екипче, а докато даваше импровизиран едноминутен брифинг, "спаси" една костенурка, погали я, започна да ѝ говори, а после хукна към морето, защото видя още костенурки.

"Това беше един абсолютно спонтанен човешки жест. Просто аз бях малко по-ниско, когато отзад падна една тръба и това се вижда на видеото на ваши колеги, които бяха много възмутени от инсинуациите и на другия ден ми изпратиха своите видеа.

Просто една от костенурките беше затисната по-ниско долу, аз я видях, вдигнах я и я отнесох, за да не бъде смазана. Това беше превърнато в пиар акция от тези интереси, на които бръкнахме в джоба с програмата, която буквално на следващия ден приехме", заяви Динкова.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук