Фейсбук се изпълни с хейт срещу министъра на туризма Зарица Динкова, след като посети пострадалите райони по морето. 

Ето какво помества в поста си Стилян Найденов, от Търново.

"Министърът на туризма Зарица Динкова се появи в Царево в деня на траур, облечена в секси екипче, а докато даваше импровизиран едноминутен брифинг, "спаси" една костенурка, погали я, започна да ѝ говори, а после хукна към морето, защото видя още костенурки. Клета клетост..."

За това пише и съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, който вече подаде сигнал в Софийска градска прокуратура срещу действията на министъра на туризма Зорица Динкова на плажа в Царево и настоява да бъде образувано досъдебно производство срещу нея.

Той твърди, че съгласно публикации в медиите, както и такива от личния ПР на официалното лице, министърът на туризма Зарица Динкова е посетила община Царево заради бедственото положение там. На плажната ивица сухоземна костенурка, която е била оцеляла целия потоп и е успяла да достигне до сухо място, се е озова в ръцете на министър Динкова и е била хвърлена в морето пред погледите на журналисти и фотографи.

Сиди посочва, че от една страна сухоземната костенурка е защитен вид, а от друга действията на министъра на туризма са жестокост към гръбначно животно, което попада под ударите на Наказателния кодекс.

Министър Зорица Динкова обаче запази самообладание и отговори, но не официално, а отново във Фейсбук, в личния си профил.

"Хора загубиха живота си в бедствието и искам да изкажа своите съболезнования към техните семейства и близки! Други хора пострадаха, загубиха ценни и важни за тях неща. Щетите тепърва ще се изчисляват, но човешкото страдание няма цена. В такива моменти най-важно е да бъдем хора и всеки да помогне с каквото и както може. Затова отидох и аз. В качеството си на министър смятам, че съм длъжна да бъда там, където има проблем.

Десетки семейства и фирми, които имат ресторанти, плажни заведения, хотели имат в момента нужда от помощ и съдействие, за да се справят с последствията.

Министерство на туризма и аз лично ще направим всичко, което зависи от нас, за да помогнем в тази ситуация. Смятам, че това е истински важното.

Също така искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", пише министър Динкова.

Мнозина я защитават и дори насърчават:

"Сигурни сме, че правиш всичко по силите си! Не се отказвай!"

"Ако не идеш, ще реват защо държавата я няма, ако отидеш, защо си правиш ПР. Всъщност, тези закачки са комплимент, защото ако не беше руса мацка с клинче, а лелка с мустаки и без талия, нямаше да има хейт. Белите гумени ботуши не са от Версаче, а са гумени ботуши, които са бели. Няма правило, че е по-състрадателно със зелени гумени ботуши, отколкото с бели. За костенурките... малко е кифленско, ама пък щеше да е много по-цинично популистко да се снимаш с плачущи баби (като популизма на БСП с козичките навремето). Няма угодия. Върши си работата!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук