В близките дни нямаме установен опит за контрабанда на маски. Това заяви на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов.

"Виждате, че голяма част от хората ползваха маските и преди да има заповед. Препоръчвам на хората да се снабдят с тях и да ги използват, защото така предпазваме себе си и околните", каза вътрешният министър.

Извънредно: Министър Ананиев обяви ново решение за маските

"Вечер ходя в магазините и виждам, че хората спазват мерките и всички са с маски. Новата заповед ще е препоръчителна. Целта не е да налагаме нещо на хората, а да ги накараме да разберат, че това е важно за тях", каза Маринов.

"За съжаление пазарната икономика не ни позволява да регулираме цените. Пазарът определя цената. Виждате, че на него в момента излизат и големи държави, които търсят предпазни средства. Те ще ги закупят от Китай и Турция. Всички вдигат цените. Няма как аз или господин Ананиев да определим цената", заяви вътрешният министър. 

Маринов заяви, че няма нито един глобен българин от вчера досега за това, че не е носил маска. "Полицаите не бяха започнали контрола по тази мярка. Има глобени 402 души. Те имат актове за административни нарушения заради събиране в паркове и градинки", обясни той.

"Нарушителите на карантината също гонят цифрата 400, поне там, където са образувани досъдебни производства. Знаете, че вече успяхме да изградим единна информационна система между РЗИ и МВР", заяви той.

Според него спазването на карантината и контролът й е мярката, която е много важна и носи висока ефективност.

"Намалението на глобата ще е за определени отношения. При нарушаване на карантината освен административна санкция е предвидено и наказание по НК. Там наказанието ще си остане в този размер. Това е мярка, която касае персонална отговорност", каза Маринов на въпрос дали ще падне глобата от 5000 лева.

Кирил Ананиев отново се включи в разговора с емоционален призив:

"Нека поддържат поне правилата на социалната дистанция и отговорност. В противен случай няма да може да получим търсения ефект за ограничаване на разпространението на коронавируса", заяви здравният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!