Ако България не плати 1,3 милиарда лева на „Атомстройекспорт“ за произведените реактори, рискуваме да загубим оборудването и да ни остане само плащането по направената поръчка. Това заяви по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира какви са задълженията ни, след като по казуса вече се произнесе Международният арбитражен съд.
Трябва да платим до края на годината, за да спестим от лихвите. Освен това, ако не го направим, „Атомстройекспорт“ може да продаде оборудването на по-ниска цена и за нас да остане само плащането, обясни Петкова.
 
По думите й, оборудването ще пристигне у нас, когато НЕК преведе парите на „Атомстройекспорт“. Това няма да са сглобени реактори, а отделни модули, като на първо време ще пристигне само 90% от поръчката. Остават само някои довършителни работи, обясни Петкова.
 
След това държавата ще търси инвеститор. Имаме площадка, реактор, лиценз, може да се инвестира, каза още министърът. Не е добре да го препродаваме на трета страна, вероятността да намерим купувач, който да плати добра цена, е малка.
 
Петкова обясни, че държавата ни е осъдена не за това, че проектът е спрян през 2010 година, а защото през 2008 година директорите поръчват на „Атомстройекспорт“ да изработи оборудване с дълъг цикъл на производство.