Едно от действията, които предприемаме заедно с Министерство на здравеопазването, е да изследваме материята и да решим стъпките, които ще предприемем за животоспасяване по въздух. Това заяви министърът на транспорта Николай Събев в Народното събрание.

"След като изследвахме възможностите трябва да направим промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Предложихме на Министерски съвет създаване на авиационен оператор, който да има специфична функция.

Планираме създаването на Координационен щаб, заедно с на МВР, Министерство на здравеопазването и Министерство на транспорта, който в най-кратки срокове да излезе с предложение за структура, функция, финансиране, управление. Надяваме се това да стане до 3-4 седмици. След което да бъде дадено на Министерски съвет за гласуване", уточни Събев.

"Пилотите трябва да притежават определени условия и да преминат в определено обучение. Много е важно да създаваме условията, за да знаем как ще бъдат управлявани хеликоптерите и кой ще ги управлява. За да може при пристигането им да имаме готова структура", каза Събев.

Транспортният министър коментира, че от 16 декември до днес се водят срещи с неправителствени организации в областта на транспорта.

По думите му вече са проведени срещи с автобусните превозвачи, обединението на таксиметровите шофьори.

"Започнахме подготовка да изнасяме теми от техен интерес, за да вземем решения в тяхна полза. Искаме открит диалог. Не е календарен, а тематичен. По този начин ще бъдем ефективни. Например споделеното пътуване. Всеки заинтересован може да вземе участие в дискусията", добави Събев.

Той уточни, че се предвижда покупки на подвижен състав и техника в жп транспорта. 

"От март ще се радвате на едно добро пътуване с по-добра хигиена. Обещавам софиянци ще пътуват по-бързо до Варна и Бургас с влак", допълни министърът.