Схемата за единно плащане на площ е планирана за 16 декември. Земеделците ще получат помощта си четири дни по-късно - на 20-и. На същата дата ще се преведат и средствата за необлагодетелстваните райони, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева.

По повод на исканията на пчеларите за по-голяма подкрепа заради ниската изкупна цена на меда, тя призна, че пазарната ситуация в момента е трудна за тях.
 
"Тази година им предоставихме с 20 процента по-висок бюджет по de minimis. Другото подпомагане е в компенсаторните мерки на ос 2 на програмата за развитие на селските райони, но тя е само за биологично направление. Подготвяме различни нормативни изменения, които са в защита на пчеларския сектор за повече средства в по-широк обхват", посочи Танева.

И уточни, че предстои да се защитават подобни политики в хода на дебата за новата обща селскостопанска политика (ОСП) за 2020 г. Окончателният вариант на бюджета за нея ще стане ясен след приемане на многогодишната финансова рамка.
 
"Очевидно парите за ОСП няма да са ясни т. г. Очакванията са до средата на следващата бюджетът да бъде приет", заяви министърът.

Битката на страната ни ще бъде обвързаната подкрепа, от която сега се ползват зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, да се запази и дори да се увеличи.

Според Танева повишените нива на производство в тези сектори се дължат именно на този инструмент.
 
"Трябват ни 3 пункта повече обвързана подкрепа, за да съхраним нивата на подпомагане, каквито са в момента", добави Танева.
 
В Пловдив тя присъства на официална церемония в Аграрния университет, на която бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Пред пълната зала Танева подчерта, че след лансираната в ЕК "зелена сделка" за Европа предизвикателствата пред селското ни стопанство.
 
"Без науката няма държава, която да се справи с тях", каза Десислава Танева. Във вуза я изненадоха с огромни плодове, сред които лимон, тежащ над 2 кг.
 
"Без ГМО са", пошегува се студентът, който поднесе подаръка на министъра.