Бяха проверени всички къщи за гости, останали в мониторингов период, плюс 7 къщи по сигнал. 15 са къщите за гости, за които смятаме, че не се ползват по предназначение. 4, 5 милиона и половина ще бъде общата върната сума от бенефициентите, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

"Проверена е и къщата на кмета на Долна Баня, както и къщата на кмета на Луковит. Но техните къщи се използваха по предназначение. Там имаше други нарушения, така че ще им се удържат около 10-15% от субсидиите", допълни Танева пред bTV.

"Ще предадем всички данни на прокуратурата. Прокуратурата работи и по случая с къщата за гости на Александър Манолев. Той ще върне 100% от субсидията", добави министърът на земеделието.

Министър Танева уточни, че в края на 2018 г. също е имало открити нарушение в къщи за гости, по които е трябвало да бъдат върнати близо 10 млн. лв. „Доброволно има върнати 700 хил. Всичко останало е обект на съдебни дела“, коментира тя. 

"Двама служители на ДФ "Земеделие" бяха свързани две къщи за гости. Оказа се, че тези къщи за гости работят по предназначение. Ще има наказания за служителите по общото право", посочи в заключения тя.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ