Преди час се взе решение на МС за създаване на експертна комисия, която да установи свързаността на лицата от списъка със санкциите с други лица, които оперират на територията на България. Ние трябва да установим кои са асоциираните лица. Освен това трябва да предпазим дружествата от налагането на финансови санкции.

За целта трябва да предотвратил банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Всичко това ще бъде публично.

Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването „Панорама“ по БНТ.

По този начин ще се запази държавния интерес. Ако има хора, свързани с Божков или Пеевски, те ще се появят в тези списъци и ще бъдат отстранени, увери той.

Относно казуса Румен Спецов, министър Василев заяви: „Той не е участвал в данъчни измами. Изпратили сме писмо към Прокуратурата, за да разследват и те. Г-н Спецов ме увери, че фирмата му не е участвала в измами и аз му вярвам.

Познавам го доста отдавна, никой не ми го е препоръчвал“.

"Екипът, с който работя съм го избрал сам. Не може да се очакват резултати, ако не познаваш хората, с които работиш", изтъкна финансовият министър.

"Няма сигнали за корупция по веригата от Агенция „Митници“. За мен е по-важно не какво заварихме, а какво правим за икономиката", подчерта министър Василев.

"Преформатираме мярката 60/40, за да можем да помогнем на действително пострадалите бизнеси. 1,4 млрд. лева вече са изхарчени. Тези кредити са без гаранции, те са за 7 години и са до 70% от оборота на фирмата.

Влиза един огромен ресурс при компаниите, които искат да се възползват. Няма да ги раздава администрацията, а бенките, които ги познават.

Когато икономиката е затворена и нямаш възможност да работиш, единственият начин да оцелееш е да получиш грантове.

Държавата не произвежда пари, за да даде на някой, тя трябва да ги вземе от някой друг. В тази ситуация е много по-добре да подпомогнем фирмите, които са много добри и могат да измъкнат икономиката и да я доведат до растеж", обясни финансовият министър.

Според него големият проблем на държавата е, че вместо да се работи експертно и да се гледат резултатите. Тази задача няма цвят. Тя не е от никоя страна на барикадата.