С БСП сме водили много дебати в Транспортната комисия по всички мерки, които са за подпомагане на последиците от пандемията в транспортния бранш, но никога не са проявявали интерес какво става с летището в Пловдив, не се проявявали интерес какво става с летището в Бургас, какво става с летището във Варна. 


Това каза министърът на транспорта Росен Желязков в телевизионно интервю по повод предложението на БСП да бъде отложена с 10 години концесията на Летище София.

"Но те са последователни за концесията на летище София. Или искат да разберат просто, ако те ще управляват след изборите, защото това е тяхна амбиция, да довършат концесията, така както довършиха концесиите в Бургас и Варна.

Или всъщност те не искат ГЕРБ да довърши концесията, те не искат това правителство да да направи една от най-добрите инвестиционни реализации в страната през последното десетилетие", продължи той. 

"Какви са ползите от концесията? Първоначално плащане сега и веднага 660 милиона лева с ДДС. 660 милиона, които ще бъдат платени, може да стане утре, може да стане до един месец, срокът, в който трябва да стане, е до месец юли. Тези пари са заложени в бюджета, в приходната част на бюджета и тези пари ще влязат изцяло за летище София.

Само една справка. За 20 години назад летище София има 80 милиона евро приходи, сега наведнъж ще получи 660 милиона лева с ДДС еднократно.

Това, ако искате в евро да ги смятаме, са 330 милиона евро. Допълнително ще осигурим 628 милиона лева инвестиции, които ще бъдат направени в срока на концесията. Съберете ги, станаха близо милиард лева.

Отделно от годишните концесионни плащания ще получим не по-малко от още 800 милиона, тоест концесията за целия период ще внесе в българската държава през летище София преки ползи от близо 2 милиарда лева", каза още Росен Желязков.