Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на икономиката Лъчезар Борисов отговарят на въпроси на Илиана Беновска след церемония по подписване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) по процедурата „Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията“ от 2 октомври 2020 г.

Илиана Беновска: Има ли корупция във вашия сектор, г-н Желязков, в транспорта, да или не?

Росен Желязков: Защо ми задавате реторични въпроси? Разбира се, че има корупция, борбата с корупцията е и превантивна, и реактивна. Ние по отношение на превантивната дейност предприемаме структурни и конкретни мерки, от една страна става въпрос за намаляване на едминистративната тежест, тоест на режими, които предполагат възможности за взаимодействие и то нерегламентирано взаимодействие с бизнеса. От друга страна виждате, че ежедневно имаме дейности по разкриване на злоупотреби в колаборация с правоохранителните органи.

Така че борбата с корупцията не е просто да ги „хващаме“, борбата с корупцията е да не допускаме причините, които водят до това нещо. Тоест това са посоки от създаването на идеята, че трябва да се регулират процеси, тези процеси трябва да се администрират и накрая да има резултат, който да зависи от някой.

Тоест от една страна трябва да се премахнат тези процеси, от друга страна трябва да има ефективно правораздаване. Всички действия, които ги правим по отношение на законовата и подзаконовата уредба са резултат от задълбочени анализи, които бяха направени през миналата година заедно с неправителствения сектор и мерките, които се вземат, са дълбоко премислени и не са взимани адхок.

Така че в този аспект и това правителство, и всяко едно следващо правителство трябва да има ясна идея и посока в борбата с предпоставките, водещи до корупционни практики и с последиците от реализираните такива.

Илиана Беновска: Нека да ми отговори и г-н Борисов!

Лъчезар Борисов: Конкретно предприетите мерки от страна на МИ, може би знаете, МИ ще кандидатства през ЕК за съвместен проект за анализиране изцяло на бизнес средата точно в тази сфера за която говорим – антикорупционната сфера. На следващо място, преди около 2 седмици МИ изпрати писма до всички работодателски организации, до синдикатите и до 200 компании от бизнеса на случаен принцип за липса или наличие на административен произвол.

Вече започва и тази комуникация, с една от тези компании вече съм провел среща. Това, което установихме, че конкретна администрация, която трябва да отговори със съответното становище в рамките на един месец е забавила своя отговор с девет месеца. Ето това искаме да преодолеем от наша гледна точка.

Илиана Беновска: Има ли корупция в МИ, само и Вие кажете!

Лъчезар Борисов: Ще се опитам да допълня и гледната точка на МИ. По отношение на доклада на ЕК – едни обективни препоръки, които преодолявайки ги, би трябвало да се превърнем в отличници, така че работата започва.

Пряка корупция не сме установили, имаме 11 сигнала, които се работят от правоохранителните органи, имаме над 37 сигнала, които са общи за административно забавяне. Може би тук е важно да кажа, че всички тези микропредприятия по текущата процедура, които не са одобрени поради такова забавяне или поради закъснение на фирмите, взехме решение на база изменение на конкретна стратегия в МС 6 000 компании техните проекти ще бъдат преразгледани и те също ще имат достъп до антикризисната мярка, за която се кандидатства!