77 години след събитията, Европа става все по-нагла. Чудовищният нацистки звяр натрупва хищна сила. Все по-цинично звучат лозунги за расово и национално превъзходство, за антисемитизъм и русофобия. С лекота се нарушават споразуменията, които биха могли да спрат движението към световната война. Това каза в официалното слово извънредният посланик на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Тя беше сред присъстващите на паметника на Альоша в Пловдив, пише "Марица". 

Историята изисква да бъдат направени изводи, да се извлекат поуки, но, за съжаление, сме свидетели на много от идеологията на нацисти, на тези които са били обзети от абсурдна теория за своята изключителност, на различни радикали и групировки на терористи, посочи Митрофанова. 

По думите й, днес виждаме действията на техните последователи и опити да бъде пренаписана историята, да бъдат оправдани предатели и престъпници, върху чиито ръце има кръв на стотици хиляди мирни жители. "Нашият народ доста добре знае към какво води всичко това", подчерта посланикът. 

"Във всяко семейство се съхранява паметта на онези, които отвоюват победата, и ние винаги ще се гордеем с техния подвиг. Признателни сме на всички, които днес заедно с нас почитат паметта на загиналите съветски войници и антифашисти. Благодарим, че с уважение се отнасяте към войнишките мемориали и гробове, че споделяте нашите виждания за недопустимостта за подмяна на историята", каза още в словото си Митрофанова. 

Тя благодари и за това, че хората идват при паметника на Альоша с цветя, а не с бои (визирайки вандалски актове). 

"Желая ви мир и благоденствие. Честит празник! Честит Ден на победата!“, завърши Митрофанова. 

След това тя поднесе цветя на паметника на Альоша. Пред журналисти Митрофанова посочи, че не смята, а и не би следвало да взима под своя закрила паметника, като подчерта, че се намира на българска територия, че е изработен от български майстори.