Лекарите са го стабилизирали. При такива травми трябва време. Познавам го като силен мъж, вярвам, че ще се справи. Това заяви в ефира на Нова тв Младен Маринов от ГЕРБ, за който се оказа, че е служил рамо до рамо със сериозно ранения полицай, който пострадал, след като бус с нелегални мигранти взе на таран патрулната му кола. 

"Напоследък в медиите се насажда едно мнение, че полицаите не са подготвени. Напротив, полицаите са подготвени и те са се справяли с такива ситуации в предишни времена. Друг е въпросът как е подготвена системата и дали тези, които трябва да взимат решенията по отношение на стратегията и тактиката, го справят", каза още Маринов. 

Той припомни, че още преди случая в Бургас, още в рамките на 46-тото НС от трибуната на парламента е предупреждавал, че има проблем с незаконната миграция. "Тогава не бях чут защото се крещеше, четяха се присъди от парламентарната трибуна. По това време българския полицай бе обявен за престъпник, за бандит и не знам още какво. Никой не обърна внимание После аз и терзийски отново поставихме въпроса, но Рашков малко преди да падне правителството заяви, че проблема с незаконната миграция в България е решен", каза още той. 

Маринов подчерта, че когато един такъв проблем се прикрива от политическото ръководство, той си работи, назрява. Като ръждата, ако я намажеш с боя, но не махнем, ще стане още по-голяма. Така е станало и с този проблем. 

"Питам се, защо? След случая в Бургас каналджийите стават все по брутални, защо от тогава до случая на "Тракия" не бе направена тази организация с шиповете, с тактиката, с всичко. Защо чак сега? До сега е имало всичко. Има само оправдания", каза още той. 

"Ние направихме, много за въоръжението на гранична полиция. Нека зададем въпроса, Рашков прекратявал ли е поръчката за облеклата на полицаите? Това е много труден процес, може да отнеме две години. Затова сега нямаме облекла. Ако сега пуснем поръчка, чак след две години някой ще се навие да прави дрехи за МВР. 

Аз включих синдикатите, защото сами синдикатите и полицаите могат да кажат коя униформа е най-добре да се носи. Тази група бе изключена. Автомобилите, които карат, са купени по наше време. Отпуснахме пет милиона лева, но те не са усвоени. Няма организация", разказа още Маринов. 

При наличие на този проблем и да говорим как българския полицай не е подготвен, ние даваме сигнал на бандитите - карайте с пълна газ и няма да ви спираме. вместо да седнем и всички да помагаме за решаването на тази криза, отсече депутатът от ГЕРБ. 

Маринов при това продължи с обвиненията си спрямо бившия вътрешен министър Бойко Рашков. "Мнението за Рашков ми е следното. той впрегна МВР в политическа битка. Той бе изолирал професионалното ръководство от решенията на МВР. Това е вредно за МВР. Най - добрата оценка на Рашков бе на изборите. Той бе водач в Перник, Кирил Ананиев го би с 16%.

Главния секретар обяви, че е разбрал за ареста на Борисов 10 минути преди да бъде обявен в медиите. Представяте ли си. Кой е взел решението за ареста, след като главния секретар не знае за този арест", каза той. 

Коментирайки работата на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев Маринов каза: 

Усещането в хората и данните говорят за ръст на определени престъпления. По отношение на миграцията е изключително сложна обстановка. 

За съжалени няма признаци да се успокоява. Не трябва да стоим в неизвестност и трябва да се подготвим, бих ги подкрепил в това, да се променят законите, наказващи този вид престъпления. Но има една забележка, това трябваше да стане още преди полицаи да загинат. 

Трябва да покажем решителни действия, че МВР ще се справи с това". 

Маринов коментира и възможността България отново да не бъде приета в Шенген, а дори и да бъде отделена от Румъния. 

"Ние отговаряхме на всички условия за Шешен. Решението бе чисто политическо. Имаше идеята да ни разделят от Румъния и да ни приемат само нас. Аз говорих с румънския министър и той помоли да не ни разделят. Това е пример за това, до къде бяхме стигнали. Виждате, че някои държави вече са приети", каза той. 

Маринов остро разкритикува и нелепата акция на МВР в Стамоблийски 

"Акцията в Стамболийски е опит за отвличане на вниманието. Въобще не стана ясно каква е целта на такава акция, дали е постигната тази цел, какво е открито? Да предприемеш такава акция с 21 маскирани полицаи с дълго оръжие, при положение, че граничарите дежурят  с пистолети, би трябвало да имаш сериозна информация", каза той. 

Депутатът от ГЕРБ коментира и последния скандал от парламента, при който Георги Свиленски от БСП обвини Кирил Петков в сделка за кодовете на машините за гласуване срещу отказ от хартиената бюлетина. 

"Господин Свиленски не е човек, който лъже. Нека господин Петков докаже, че не е било така, Но при всичките тези случаи , хората вече са демотивирани и разубедени в това, което се случва. Къде е по-голямата гаранция. Когато в една секция представителите на всички партии следят за честността на избора, или когато се генерира една флашка, за която кодовете имат трима човека, както снощи стана ясно, че Петков ги е имал", каза Маринов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук