Министерският съвет (МС) актуализира Пътната карта за климатична неутралност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности.

Целта е да се гарантира съответствието на Пътната карта със сключеното на 3 октомври т.г. в парламента Споразумение между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

От Пътната карта отпадат посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12.01.2023 г.

Припомняме, че на 3 октомври 2023 г. в сградата на парламента бе подписан документ межди протестиращи и депутати. Недоволните бяха поканени на среща в Министерски съвет, на която след броени часове се стигна до консенсус за споразумението, което да бъде подписано от политиците и недоволните, за да може да се преустановят протестите.

Документът бе гласуван и в Народното събрание. Въпреки това част от блокадите в страната продължават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук