Притеснителен е фактът, че в рамките на три месеца са станали два сходни пожара във влакове, коментира след днешното заседание на Правителството министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Инцидентите с двата пожара във влаковете София – Кардам и София – Пловдив може да не са случайни, заяви той.
Ако причината за пожара във влака София – Пловдив е техническа и ако тя е подобна с причината за инцидента във влака София – Кардам, то отговорността е на железниците, отбеляза Мутафчиев. Все още обаче екипи на транспортното ведомство имат затруднен достъп до изгорелите вагони от втория случай на пожар. Според Мутафчиев учудващо е, че двата вагона на влака София – Пловдив са били скоро ремонтирани и дори с пожарогасителите огъня е бил трудно овладян.
200 млн. лева е поискал Мутафчиев за нови вагони и локомотиви, за да се гарантира безопасността на пътниците. На заседанието на Съвета на тройната коалиция, той ще представи доклад за състоянието в железниците. Предстои поръчка на нови 35 спални вагона, съобщи транспортният министър. Според него държавата трябва да осигури средствата за нови влакове не чрез субсидии, а по правилата на Европейския съюз.
Правителството реши днес, че започва процедурата за избор на превозвач за обществени превози в железопътния транспорт. По този начин ще бъде избран операторът, който ще превозва пътници в България с бързи и пътнически влакове. Превозвачът трябва да поеме и задължението да вози, включително и пътници, които имат право да пътуват с намалени цени или безплатно.
Действащият в момента договор за извършването на тези услуги между Държавните железници и министъра на транспорта изтича през януари 2009-та година. /БЛИЦ