Три месеца преди местните избори наесен ГЕРБ отново е с крачка пред конкурентите в Пловдив. Това показват резултатите от последните социологически проучвания, пише Марица бг.

Партията на Борисов е първа сила под тепетата и води с разлика, която гарантира участие на кандидата й на балотажа за кмет. ГЕРБ ще спечели и най-много места в бъдещия Общински съвет.

До месец се очаква да стане ясно името на кандидата на ГЕРБ. Според местния лидер на партията Иван Тотев този път градската структура ще има тежката дума при избора.

Номинациите от проведените събрания на районните организации дават най-голяма подкрепа за самия Иван Тотев и за кмета на „Тракия” Костадин Димитров.

Тотев обаче вече обяви, че няма да играе в битката за градоначалник и дори няма да е в листата за общински съветници.

Преди време той заговори, че партията може да заложи на кандидат от гражданската квота, който не е член на ГЕРБ, и дори цитира имена на отявлени опоненти. След проведените събрания обаче явно се налага мнението за партиен кандидат.

Тотев настоява, че този път местната структура няма да позволи да й се спуска кандидат от София.

Това безспорно е препратка към изборите от 2019 г., когато лично Бойко Борисов заложи на Здравко Димитров.

Според Тотев има реална опасност, ако сценарият се повтори, да се стигне до война между бъдещия кмет и групата на ГЕРБ в Общинския съвет и последвалите проблеми в управлението. 

Който и да е кандидатът на ГЕРБ, той има запазено място на балотажа наесен, показват резултатите от социологията и представянето на партията на последните 5 поредни вота. 

По-интересният въпрос за местните избори наесен е кой ще е опонентът на ГЕРБ в един бъдещ балотаж. Най-логично изглежда това да е кандидат на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България".

Там обаче губят твърде много време в споровете за кандидатурата, ако изобщо я обсъждат сериозно. Както е известно, Манол Пейков вече се самокандидатира и на практика не остави полезни ходове на партньорите. Ако той наистина играе за кмет, от коалицията или ще трябва да го подкрепят, или да издигнат още един кандидат, с което

рискуват да загубят всичко. 

Неподходящ кандидат или двама кандидати от ПП-ДБ отварят вратите към балотажа за останалите играчи. Мечтаният балотаж за Иван Тотев вероятно е ГЕРБ срещу „Възраждане”.

До такъв сценарий обаче едва ли ще се стигне.  На последните парламентарни избори „Възраждане” достигна пълния потенциал на патриотичния и националистическия вот и едва ли ще повтори резултата си на местните избори.

За „Възраждане” има и друга голяма заплаха и това е Славчо Атанасов. Говори се, че бившият кмет Атанасов подготвя завръщането си в политиката и ще се яви на изборите като водач на голяма местна коалиция. Ако получи широка подкрепа от малките градски проекти, с които Пловдив е известен,

Славчо Атанасов може за пореден път да стигне до балотаж срещу кандидата на ГЕРБ.

Все още не е ясно какво ще е поведението на многото играчи в левия сектор.  Почти сигурно  е обаче, че бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще участва в изборите. Не е изключено на крилете на все още високия рейтинг на президента Радев той да се окаже една от големите изненади на вота.

Най-доволни от досегашното развитие на процесите в Пловдив трябва да са в ГЕРБ. Появата на няколко сравнително силни кандидати в различни политически спектри, които имат явна  непоносимост един към друг, както е случаят между хората на президента и ПП-ДБ, е от полза най-вече за ГЕРБ и увеличава шансовете на партията на Борисов за четвърти пореден път да спечели Пловдив.

Политическата новина на деня

Славчо се завръща

Кой ще е кметът? Търси се опонент на ГЕРБ за балотажа

Загадката „Манол Пейков”

Кой ще е кметът? Търси се опонент на ГЕРБ за балотажа

Ако изборите се провеждаха във Фейсбук, Пловдив вече щеше да има своя нов кмет - Манол Пейков. Когато говорим за популярност в социалните мрежи, той безспорно отвява конкуренцията.

На терена обаче е друго. Да мотивираш хората да отидат до урните и да ги убедиш, че трябва да пуснат бюлетината точно за теб, е нещо съвсем различно от събирането на палци във Фейсбук.

Да, Манол Пейков е умел политически инфлуенсър. Каузите му за Украйна, за бедстващите от земетресението в Турция, за спасяването на къщата на Димитър Талев в Прилеп са наистина значими и предизвикват възхищение (макар и не всеобщо).

Издателят на Георги Господинов, чието „Времеубежище” донесе световна слава на българската литература, има своите верни фенове сред четящите хора.

За съжаление обаче, те отдавна не решават изборите у нас. В този смисъл за политика Манол Пейков предстои най-важното - да слезе при масите и да усети пулса на времеубежището тук и сега.     

За разлика от издателя и общественика Пейков, политикът Пейков не изглежда толкова безспорен. Обича руските песни и литература, но натрапва агресивно омерзението си към Путин.

Прави много за Украйна, но все още не е направил нищо съществено за Пловдив. Играе в дясното, но гази показно големия бизнес (малка част от който е и майка му).

Всичко това превръща Манол Пейков в голяма загадка за местния вот наесен. Още повече че побърза да се самообяви за кандидат-кмет, без да пита партньорите си в управляващата коалиция, което говори за лош вкус и ниска политическа култура.

И може да доведе до обратен ефект - щети за ПП и ДБ вместо нови гласове за коалицията, резултат от добрия личен имидж на Манол Пейков в социалните мрежи.

"Промяната" търси пловдивския Васил Терзиев

Подкрепата за „Продължаваме промяната” ерозира заради общото управление с ГЕРБ и това е ясно за Кирил Петков и Асен Василев.

Въпреки това партията запазва позициите си на втора политическа сила под тепетата на преодолима разлика от ГЕРБ. Лошото за ПП е, че заети да чертаят важните държавни и европейски политики, лидерите така и не намериха време да изградят силни структури и да излъчат разпознаваеми лица извън скромния си столичен отбор, разкъсан в битките на много фронтове.

А в политиката е като на война - авиацията може да изсипе хиляди бомби, но докато войнишкият крак на стъпи в съответната територия, тя не може да се смята за превзета.

Това важи с още по-голяма сила за местната власт, която се решава с битка на терен. Кирил и Асен обаче изглеждат все така самотни с облачната си партия.

Докато основният им опонент в Пловдив Иван Тотев вече има ясен план как да спечелят града, от "Продължаваме промяната" все още търсят Човека.

И не са напреднали много, защото все още се чудят за профила на кандидата си за кмет. В партията, изглежда, надделява мнението, че това трябва да е представител на бизнеса по софийския модел с Васил Терзиев. В Пловдив обаче подобни опити са правени с годините и никога не са завършвали с успех.

Ако в обозримо време Петков и Василев не намерят подходящия човек, най-вероятно ще се наложи да влязат в ролята на жури и да избират между кандидатите на коалиционния партньор „Демократична България”, макар електоралната тежест на ПП все още да надвишава три пъти тази на ДБ.

Ако обаче не харесат нито Манол Пейков, нито Йордан Иванов, нито Ивайло Старибратов, вероятно ще трябва да заложат на Росен Костурков, който дърпа конците в рехавите местни структури на ПП. И да се надяват на късмета, за да стигнат до заветния балотаж.

Анкета на "Марица" за бъдещия кмет:

Партиец или не, важно е да не краде

Кой ще е кметът? Търси се опонент на ГЕРБ за балотажа

Мнозинството пловдивчани имат само едно, но пък категорично изискване към бъдещия кмет. Най-важното е бъдещият градоначалник да не краде, настояват 36,8% от участниците в анкетата на "Марица". Допитването превъзхожда сондажите на социолозите, защото в него до момента участват над 5200 души, което го прави повече от представително. 

За предпочитане е наследникът на Здравко Димитров да не е партийно обвързан, сочат данните от анкетата. 

Най-голяма подкрепа би получил кандидат, който е буден гражданин и общественик (18,2%). Бонус е също да е млад и без тежко политическо наследство (7,4%). Дали да е бизнесмен (3,1%), или представител на интелигенцията (3,4%), не е от особено значение. 

След три мандата на кмет, избран от ГЕРБ, сега желаещите човек на Бойко Борисов да стане градоначалник са само 13,5%. Още по-малко обаче са тези, които предпочитат кандидат на "Продължаваме промяната" - 3,8%.

Близо 10 на сто пък държат странната управляваща (не)коалиция да не вземе властта в Пловдив. 

Ето и окончателните резултати от анкетата за бъдещия кмет:

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив? 

4.1% - Политик с опит

3.1% - Човек от бизнеса

3.4% - Представител на интелигенцията

7.4% - Млад, без тежко политическо наследство

18.2% - Буден гражданин и общественик

13.5% - Да има подкрепата на ГЕРБ-СДС

3.8% - Да има подкрепата на ПП-ДБ

9.7% - Да не е свързан с управляващата коалиция

36.8% - Няма значение. Само да не краде

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук