Дисидент с нагли лъжи пробва да изкара себе си и родителите си щерката на банкера беглец Цветан Василев – Радосвета. Василева-младша, която подобно на майка си и баща си е обвиняема, от няколко дни е особено активна в нета, като новото й начинание е да списва блог, чрез който да сипе тонове невярна информация, пише "Монитор".

Блогът е стартиран в началото на седмицата, но за съществуването му стана ясно едва в четвъртък благодарение на вещата намеса на карикатуриста на заплата при олигарха и газов барон Сашо Дончев – Христо Комарницки. Комарницки разпространи с постинг във Фейсбук обръщение от страна на Радосвета Василева, публикувано в блога й, което веднага бе подето от основните флагмани на фабриката за фалшиви новини. Сред тях първи се оказаха Прокопиевият „Дневник“ и „Фрогнюз“ на агента на ДС на хранилка при Цветан Василев Огнян Стефанов.

Във въпросното обръщение Радосвета Василева, която бе подведена под наказателна отговорност за пране на пари, обяснява, че била задържана в Сърбия въз основа на издадена на 14 август международна заповед. Според граничещата със сценарий на холивудски филм версия, лансирана от Младша, тя била арестувана, след като отишла „на гости“ на родителите си в Белград и спазила законовото си задължение да отиде в полицията да се регистрира, тъй като щяла да остане в Сърбия повече от ден. По-нататък в сценария, разказван от Василева, се твърди, че решението за задържането й било представено пред сръбски съд, който я бил пуснал срещу мярка за неотклонение. Каква точно, не се споделя.

Оказа се обаче, че приказката, лансирана от Младша, е лъжа от начало до конец. Потърсени за коментар на твърденията й, че е задържана в Сърбия, от българската прокуратура обясниха пред „Монитор“, че няма как Василева да е задържана в Белград въз основа на международна заповед, издадена на 14 август. Първата заповед за задържането й е издадена на 15 август – ден след като наблюдаващият прокурор е издал постановление за привличането й като обвиняема, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В същото време „Монитор“ научи, че противно на твърденията на Василева, че вече има мярка за неотклонение в Белград –т.е. От там със сигурност трябва да са известили българските власти за местонахождението й, родните разследващи нямат каквито и да било официални данни къде точно се намира щерката на банкера беглец, източил близо 4 млрд. от КТБ. Според източниците на „Монитор“ дори е възможно Василева нарочно да се опитва да лансира тази версия не само за да поддържа имиджа на жертва, който тя и родителите й се опитват да си изградят от няколко седмици насам, но и за да подхвърли лъжливи следи на разследващите за местонахождението си. В подкрепа на това съмнение идва и фактът, че броени дни преди да публикува въпросното обръщение Василева стартира подписка в подкрепа на баща си и семейството си, в която освен че изкарва себе си „учен“, а баща си невинен „филантроп“, пише, че се намира в Лондон.