Шефът на затворите главен комисар Петър Василев е наложил дисциплинарни наказания на свои подчинени във връзка със зачестилите отпуски на Димитър Желязков – Митьо Очите. Според ресорния зам.-правосъден министър Бойко Рашков обаче наказанията не съответстват на допуснатите нарушения. По този повод министър Миглена Тачева е възложила допълнителна проверка, обяви самата тя пред журналисти.
“По-важното за мен е действително да бъдат разписани указания до всички началници на затвори, за да има изработени критерии. Действително буди съмнение обвързаността на волейболния мач със смъртта или с рождения ден на някого и по този повод да се получават отпуски”, каза Тачева.

Не само заради Митьо Очите, но и заради други случаи за либерално отношение към някои затворници ще се прави цялостен преглед на нормативната база, върху която действат местата за лишаване от свобода.

Минисгър Тачева се обяви за по-сериозни и по-генерални мерки в тази насока. “Това означава правилно приложение на закона, контрол за изпълнението на закона и там, където се констатира, че не се изпълняват правилно нормите, всеки отива, откъдето е дошъл. Ще бъде несериозно да твърдя, че някой директор на затвор днес ще си отиде. Нека да се направи и допълнителната проверка, която съм възложила", уточни правосъдният министър. Информацията е на БНР.  /БЛИЦ