Настимир Ананиев стана герой на деня след като обяви, че партията му ВОЛТ ще подпише споразумение с "Промяната продължава" на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев. Така новата формация, на която социолозите отсега дават около 10% за вота на 14 ноември, си осигури мандатоносител, пише Марица бг. 

Досега 46-годишният бивш депутат беше известен като "собственика на Реформаторския блок", с чиято листа влезе в парламента през 2014 г. Причината е, че в края на същата година Ананиев патентова марката с названието на коалицията, без да уведоми нейното ръководство.

Така всеки, който реши да произвежда от плакат до запалка с надпис “Реформаторски блок”, трябваше да иска разрешение от него. Ананиев оправда своя ход, за който отнесе доста критики от други членове на РБ, с мотива, че искал да предотврати някой да се възползва от марката.

Ананиев се озова в листите на Блока като един от най-приближените на бившата еврокомисарка Меглена Кунева, която през 2012 г. учреди партията “Движение България на гражданите”.  

Роденият на 17 юли 1975 г. в София политик израстна от доброволец до заместник- председател на организацията. ДБГ е част от десните партии, сформирали Реформаторския блок, който дори вкара свои министри в правителството на ГЕРБ.

След провала на РБ на парламентарните избори през май 2017 г. Ананиев побърза да напусне ДБГ заедно с посочения от Кунева като неин наследник Антони Тренчев.

Още през септември същата година двамата станаха лица на новото сдружение “СЕГА”, което обаче не просъществува дълго. 

Патерицата на харвардци - от ирландски гражданин до собственик на цяла коалицияНовиниИнформация

Ананиев със своя съпартиец Антони Тренчев напуснаха заедно ДБГ

През 2018 г. Ананиев похвана нов проект, при това международен. Той оглави българския клон на пан-европейското движение ВОЛТ, чиято цел беше да създаде дъщерни партии в седем европейски държави за евроизборите през 2019 г.   

“Младите хора също да участват в правенето на политики и в управлението на страната и ВОЛТ - България е отоворена към всички, млади по дух и по възраст български граждани”, заяви Ананиев в своята реч при учредяването на партията на 19 май 2018 г.

Освен в България ВОЛТ е представена в Белгия, Германия, Испания, Люксембург, Холандия, Швеция, но навсякъде остана в тъч .

Патерицата на харвардци - от ирландски гражданин до собственик на цяла коалицияНовиниИнформация

Партия ВОЛТ беше учредена през май 2019 г. заради предстоящите евроизбори

Резултатите в България също са плачевни -ВОЛТ събира едва 3500 гласа (0,18 на сто)  на вота на 26 май 2019 г. за евродепутати.

В Пловдив гласувалите за партията на Ананиев са точно 143 (0,18%), а в областта- 151(0,20%). Също без успех през ноември бившият депутат 2019 г. води листите за общински съветници в София на коалиция “Заедно за промяна”.  

Следващият ход на ВОЛТ е да прегърне коалицията на Мая Манолова "Изправи се БГ!Мутри вън!", но без да има свои представители в листите й. Сближаването стана факт още на последните местни избори, когато Манолова събра съюзници отляво и отдясно, за да се опита неуспешно да пребори Йорданка Фандъкова.

По време на протестите през лятото на 2020 година Ананиев е сред най-дейните участници.

Тв репортажи показаха как полицаи го изнасят от  фоайето на сградата на Народното събрание в бившия партиен дом.  „Изхвърлиха ме като мръсно коте”, възмути се тогава ексдепутатът.

Като съюзник на Манолова Ананиев беше сложен твърде назад в листите за последните избори и нямаше шанс пак да стане народен избраник.

А и  политическата им дружба също не просъществува дълго. Веднага след скандала с обвиненията към Татяна Дончева, че се е опитала да купи депутати от ИТН, Ананиев шумно обявява, че ВОЛТ напуска прекръстената в "Изправи се БГ!Ние идваме!" коалиция. От там пък възмутено обясниха, че партията на Ананиев никога не е била част от ИБГТИ. 

Иначе Ананиев е близък до Кирил Петков и Асен Василев по харвардска линия. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския университет.

Има има две висши образования – едно от Грифит Колеж в Ирландия и едно от Американския университет в България. ил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия.

Настимир дължи необичайното си име на баба си Наста. Свързан е много с Ирландия, където от 1997 г усвоява бизнес науките в най-големия частен колеж. След като го завършва, получава покана да стане маркетингов директор за Централна и Източна Европа, какъвто е в продължение на 7 г. Работи още като студент - като преводач в дъблинския клон на Комисариата на бежанците към ООН.  В Ирландия среща и съпругата си  Петя, там се ражда и дъщеря им Ема, имат и син Томас.

Патерицата на харвардци - от ирландски гражданин до собственик на цяла коалицияНовиниИнформация

Със съпругата Петя в Лондон 

“Ирландците са много весел, но и хитър народ. За мен те са евреите на Европа Тях можеш да ги мачкаш, да ги буташ, да ги гориш, накрая пак изплуват над всичко. През 1921 г. при тях е бил големият глад, от който са оцелели на картофи и почти цяла Ирландия се изнесла в Щатите.

В Америка има 55 милиона, които казват, че са с ирландски корени. 1/6 от САЩ е ирландска. Сега при кризата през 2009 г. една банка заяви 7-8 милиарда загуби, държавата тръгна да ги покрие, а дупката се оказа 70 милиарда.

Но те пак успяха да изскочат и в момента правят втори келтски тигър с огромен ръст на икономиката. Имат визия и дисциплина”, разказва в едно от интервютата си Ананиев, който се сдобива и с ирландски паспорт.

Отказва се от него, когато става депутат. Друга прилика с Кирил Петков, чийто канадски паспорт стана политическа сага у нас.

Засега не е ясно какво ще получи Ананиев в замяна на жеста към двамата бивши служебни министри. Те декларираха, че в техните листи няма шанс за политици номади, които са сменили повече от една партия.

На Настимир  май му се събират повече, но самият той твърди, че е бил член само на ДБГ. Въпросът е дали и избирателите ще му повярват.