Депутатите вероятно ще си замразят заплатите. В деловодството на Народното събрание (НС) е внесено съответно проекторешение на 23 февруари. Това показа проверка, направена от „Флагман“.

То е подписано от председателите на парламентарните групи от управляващото мнозинство. Това са Георги Свиленски от „БСП за България“, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Христо Иванов от „Демократична България“ и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Според текста на проекторешението Народното събрание „замразява основното месечно възнаграждение на народните представители до размера за м. декември 2021 г.“.

По първоначални данни инициативата е дошла от групата на „БСП за България“. Тя вероятно е провокирана от публикации, че депутатските заплати пак ще се вдигнат.

Възнагражденията на народните представители са свързани със средната заплата в обществения сектор, която продължава да се повишава.

Парите на депутатите според правилника на парламента се актуализират на всеки три месеца в съответствие с новите данни от статистиката.

Предложеното решение за замразяване на възнагражденията им няма посочен срок на действие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!