Националният фронт за спасение на България (НФСБ) ще обяви дали ще остане във властта. Националният изпълнителен комитет на партията ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София от 12.00 часа, съобщава „Фокус“.
 
Решението на НФСБ ще бъде обявено след двудневно съвещание на изпълнителния комитет, което се проведе в Бургас през уикенда. Причина за него бяха поисканите от премиера Бойко Борисов оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души.
 
Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов обяви, че те не са били съгласувани с партията му, както предполага коалиционно споразумение на управляващите. В своя позиция след заседанието на НИК от НФСБ заявиха, че ще гласуват против оставките на тримата министри, тъй като „нито един от тримата няма пряка вина за катастрофата край Своге“. От партията посочи също и, че са „против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение“.
 
Според НФСБ нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата. Междувременно в рамките на днешния ден се очаква ГЕРБ и Обединените патриоти да обсъдят вариантите за заместници на тримата министри в кабинета.

По-късно ГЕРБ и Патриотите трябва да обсъдят бъдещето на правителството след трите министерски оставки. Имена на нови министри за овакантените постове няма да се чуят на срещата, но Бойко Борисов ще се консултира с партньорите си. Това каза пред bTV лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!