В този меморандум няма нищо толкова скандално, което да насочи дискусиите през медиите в такава насока. Това заяви пред bTV Никола Минчев от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ по повод мемрандума, предизвикал напрежение между партиите в управлението.

„Добрият резултат който търсим, е да постигнем стабилно и успешно управление на страната. Това не може да стане през остра комуникация в медиите“, каза той.

Водещата Цветанка Ризова изрази мнението си, че начинът, по който беше представен този меморандум – чрез публикуване в чатове и представяне пред обществото, не е нормален. „Ако ме питате, трябва по друг начин“, изтъкна тя.

Минчев отвърна, че формата на комуникацията не е толкова съществена, а по-важно е съдържанието на документа. „Това, което напряга ДПС, за да се стигне до тази реакция, е че ДПС не е спомената в документа, а той урежда управлението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, каза Минчев.

„Изрично е записано в този меморандум, че не следва да се използват плаващи мнозинства, резервни мнозинства“, обясни той.

Минчев припомни, че в началото на годината Десислава Атанасова е предложила формулата за разпределение на 1/3 от регулаторите. „Това не беше квалифцирано като делкане, а на практика е“, изтъкна той.

„В меморандума се предлага механизмът, по който това да стане“, добави той.

Минчев заяви, че не вижда защо ДПС трябва да се чувстват обидени. „За едни неща ходите при ДПС и търсите подкрепа от Пеевски, а за други не“, смъмри го Ризова. Депутатът отвърна, че мнозинството, което взема решенията в парламента, си остава от 121 депутати.

По отношение на меморандума той каза: „Той е изговен от ПП-ДБ. Кой го е написал не е най-важното. Зад него остава цялото обединение. Този спор кой е написал документа е безсмислен“

„Това не е ултиматум към ГЕРБ. Това е нашето предложение за разговори“, подчерта Минчев.

„Не мисля, че някой има интерес от избори, не по електорални причини, а по причини, че не това ще бъде доброто развитие за страната“, коментира той.

Минчев коментира и работата на комисията за разследване на дейността на Мартин Божанов-Нотариуса, на която той е председател: „Виждам, че у нашите гости, които изслушваме в комисията, има притеснение да казват публично имена без да могат да посочат конкретни доказателства. Но те ни дават насока къде да търсим, в кои преписки да се заровим“.

По думите му, комисията трябва да бъде „като прожектор, който да осветява кокретнио детайли“ на казуса.

„Понеже се налага разследващите да се саморазследват, затова е необходим страничният поглед“, обясни Минчев.

Според него се открива много сериозна свързаност между групите, които Петьо Еврото и Мартин Божанов са оглавявали.

Минчев каза още, че ще бъде разпитан и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. „Не съм мислил въпросите към него, тъй като не сме стигнали до неговото изслушване“, каза той и уточни, че генерално въпросите вероятно ще бъдат в две насоки - какво се прави в момента и какво се е правило досега и, ако е нищо, защо.

„Със сигурност около Мартин Божанов винаги се появява името на адвокат Велимир Атанасов, Калин Чанков, Емил Писков – бивш служител на ГДБОП“, посочи Минчев.

По думите му, съпругата на Нотариуса би могла да започне работа в ГДБОП „само с някакъв уреден конкурс, което също е въпрос за разследване“. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук