Служебният министър на образованието проф. Николай Денков коментира защо е отказал на бившите му Кирил Петков и Асен Василев да се присъедини към политическия им проект.

„Отговорът на въпроса „Защо не ги последвах?“ е доста ясен. Ако правителството не се сменяше на 15 септември, а по друго време, вероятно щях да бъда с тях.

За мен беше некоректно да напусна системата и да сложа нов човек, който не знае как работи тази система.

Този ангажимент за мен е важен по две причини – за здравето и образованието на децата и учителите и второ – когато стане образование и политика, то в образованието има място само за една политика – образователната“, призна проф. Денков в сутрешния блок на БНТ.

Попитан защо след като през лятото от „Има такъв народ“ (ИТН) обявиха, че тримата (бел .авт. Денков, Петков и Василев) „вървят в пакет“, то сега той не е с тях, отговорът бе: „Тогава бяха други времена“.

„Сега целият ми фокус е върху образователната система“, допълни служебният образователен министър.

Проф. Денков коментира и какъв ще е политическият характер на проекта на Петков и Василев и наистина ли проектът им ще се казва „Промяната продължава“. БЛИЦ уточнява, че такава информация се обяви още преди дни.

„Това, което ясно мога да кажа е, че ги познавам от години. По време на служебното правителство показаха не само, че искат промяна, а знаят как да я направят. Възхищавам се на тяхната смелост“, каза проф. Денков.

Попитан дали проектът на бившите му колеги е „рожба“ на президента Румен Радев, той каза: „Нямам представа. Питайте тях за това. Не мога да кажа нищо по въпроса. Очевидно е, че са били служебни министри, но те си тръгват по техния път“.