Дали има противоконституционни текстове, ще каже Конституционният съд. Това е единствения орган, който може да се произнесе, но адвокати, съдии, прокурори, НПО-та имат изразени съмнения за противоконституционност. Категорично се обявихме против всички текстове. Ще внесем жалба в КС. Трябва да се обединим с другите опозиционни групи. Ние сме готови за това. 

Това заяви в ефира на Нова нюз лидерката на БСП Корнелия Нинова, коментирайки приетите в последните дни на годината конституционни промени. 

"Има европейски държави, които са забранили двойното гражданство. Така, че колегите от ПП-ДБ - по-кротко. Категорично смятаме, че допускането на двойно гражданство е риск за националната сигурност и предателство на суверенитета", каза още Нинова. 

"2/3 от депутатите, които натиснаха копчето за тези промени, не са чели закона за българското гражданство. Представете си че бежанец, който има 3 годишно разрешение за постоянно пребиваване се кандидатира и бъде избран за депутат и министър. Този човек по право, без да бъде проучван, без да се търси произход, получава достъп до класифицираната информация най-висока степен, строго секретно", предупреди Нинова.

"Чували сме, че в бежанските групи може да има инфилтрирани ядки. Представете си, че този човек стане министър на отбраната. Този човек участва в КСНС към президента, където знаете какво е равнището. Това крие риск за националната сигурност, такива хора да проникнат в системата и да злоупотребяват", обясни тя. 

"Втори вариант - чужденец се жени за българка. След 3 години, дори да се разведе, той става български гражданин. Той също може да се кандидатира, ще има двойно гражданство и ще се ползва с имунитет. Има достъп до най-висока степен на класифицирана информация, участва във всички събирания на служби. Каква е гаранцията, че няма да злоупотреби? Ми ако двете държави, на които той е гражданин, влязат в конфликт? На кого ще служи? ", постави казус Нинова. 

Тя бе категорична, че сегашните промени в Конституцията не правят разлика между гражданство по рождение и натурализация.

Президентът не си е променил мнението, той просто има две мнения по важни въпрос, в зависимост пред кого говори, отбеляза Нинова. 

Лидерката на БСП даде примри за това. 

"На срещата в Мюнхен през 2022 година, там се взе решение, че Русия е най-голямата заплаха за Европа. В България той каза, че Крим е руски. Тук каза, че благосъстоянието на българите му е по-важно, а навън подписа договора за новите Ф16. Подписа договора с "Боташ".

Да дам пример с последните събития - 3 март и Паметника. Много се спори кой е дал старт на демонтажа на паметника. Служебният кабинет на Радев дава старт на процедурата, а пред хората говори, че се разчленява историята", хвърли бомба Нинова. 

Нинова показа и документ от Министерството на културата на служебния кабинет, назначен от Радев, в който пише, че ПСА не е културна ценност и военен паметник. И тръгва старта на всичко последвало, подчерта тя. 

"А 3 март - щяха да правят референдум да остане празник. Вчера се отказах, Александър Малинов каза, че има 250 000 подписа и се отказаха да внасят референдума, защото нямали доверие в парламента. Ми като тръгнахме да събирате подписи какъв беше парламента? Отново манипулираха хората. Сега с подписите ще правят партия. Злоупотребиха с най-скъпото, с родолюбието на българина", каза Нинова. 

Не може целия ти политически живот да мине в такова двуличие и раздвоение, да лъжеш едните и другите. Накрая става явно какво е, категорична бе тя. 

"Говори се, че бойното кръщене на президента ще бъдат европейските избори. Поредната на президента. Кой направо ПП, кой каза, че това са новите, младите. Преди това с ИТН. Президентът иска да има собствена партия, с която да влияе върху политическите процеси", изрази мнение соцлидерката. 

На въпрос, дали съжалява, че е издигнала Радев за президент, ако не за първия, то поне за втория мандат, Нинова отговори така:

"Не бих го направила отново, особено първия мандат, където той в много голяма степен го дължи на мен, като издигане на кандидатурата. Аз тогава си заложих авторитет, и глава, и всичко. Не бих го направила отново, виждайки как действа". 

Според нея новата партия на президента ще реже парче по парче от електората на БСП. "Всичко, което той досега правеше, действаше по този начин. Късаха от БСП, мисля, че ще продължи с тази практика. На последните избори той издигна свои кандидати, които се вклиниха в нашите структури. 

Ако иска своя партия, да напусне президентството и да си направи. Постоянно късат от нас, това не ни се случва за пръв път", каза Нинова. 

Така е, факт, ние си го избрахме, призна отново Нинова. 

Лъжа е, че в нашия патриотичен фронт има крайни националисти. Лъжа е, че в него членуват Атака и русофилите на Малинов, категорично отрече тя. 

Относно Конституцията и правомощията на президента, тя коментира, че има основание да се мисли за промени.

„Служебните кабинети на Радев очевидно преминаха границата – подписваха договори за 30 години, уволниха 7000 души. Имаме повод да мислим как да се конкретизират правомощията на служебните кабинети, независимо дали е Радев. Това, което направиха в Конституцията, според нас, не решава проблема по същество”, каза лидерът на БСП.

Тя отправи критики и към бюджета. Според нея се „изсипват пари”, а няма промени.

Оценката на Нинова за първите 6 месеца на кабинета е „слаба”. „Целите, които самите те си поставиха, не се изпълняват. Планът за възстановяване и устойчивост, Еврозона,

Шенген. Хайде за Шенген имаме добра полуновина, дано да стане. Говоря за целите, които си поставиха за Нидерландия. Но остава Австрия. И остава това да ни приемат пълноценно, а не само по въздух. Има още доста неизвестни. Така че оценката е слаба, незадоволителна”, каза Нинова. 

Тя очаква при ротацията да има „ново сътресение за държавата”, а партиите, подкрепящи кабинета, да „се хванат за гушите, за това, кой министър да бъде сменен и кой –не”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук