Има два важни въпроса за решаване и две групи мерки - икономически и социални. Това, което се реши вчера, е изключително важно. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"Искам да припомня, че на 28 април формулирахме решение, което звучеше екзотично, но вече е реалност. Няколко са решенията, които влияят върху инфлацията и цените. Газът да бъде на цените на доставките на "Газпром" и разликата да се приема от държавата. По отношение на електричеството - да продължи подкрепата към бизнеса. Третото е петрола - позицията ни забраната за внос на руски петрол да няма значение за България вече се коментира", каза тя. 

"Готвим да премахнем акциза на газ и на няколко енергоносители. Има едно решение, което малко се коментира, но искам да го представя. Заради инфлацията се блокираха много обществени поръчки и доставки. Например, фирма спечелила на търг някакво място и сега не може да използва това. Предвиждаме индексация на цените на стоките със задна дата от, забележете, юни 2021 година. По отношение на икономиката тези мерки ще дадат оздравителен ефект", допълни вицепремиерът. 

"Що се отнася до социалния пакет - приетия на 1 април бюджет беше най-социалния. Всички социални мерки продължават - увеличена минимална заплата, майчинство, детски, обезщетение за отглеждане на дете. Всичко това продължава след юни, но се допълва с новите социални мерки. За нас борбата е преизчисляването на пенсиите. От 1 юли се вдигат пенсиите с 21%, а от 1 октомври се преизчисляват и се дава възможност увеличението да даде покритие на инфлацията. От 1 октомври ще преизчисляваме и това ще е истинската пенсионна реформа, за която се борим от БСП", допълни Нинова. 

Тя уточни, че до момента не е имало власт, която да е била в ситуация на толкова много кризи. 

"Това не са дарения, а компенсации. Например, това, което ще компенсираме в бизнеса, ще се вземе от свръхпечалбите на енергийните дружества. Тези пари са платени от хората и икономиката. Те са ги дали и е справедливо да се върнат при тях. Целият период изисква компенсации за бизнеса и доходите. След като покрием компенсациите, започват реформите", каза тя. 

"Това, че в момента помагаме, няма да има краткосрочен ефект. Ако спасим икономиката, работейки, тя ще води до добавена стойност. 25 хиляди фирми са зависими от доставката на газ. Ако не предприемем това, тези фирми ще фалират и затворят, хората ще останат без работа и ще бъде дългосрочна катастрофа. Имаме нужда от реформи във всички системи. Започнахме със съдебната, но много се надявам скоро да започнем и със същинската здравна реформа, защото там има много проблеми за решаване", обясни Нинова. 

"Последният доклад на ООН предупреждава за сериозна криза в целия свят. Онзи умен политик и държавник, който сега предприеме мерки, до година или две ще бере плодовете на успеха си. Имаме прекрасна земя и сортове, можем да произвеждаме плодове и зеленчуци", допълни министърът на икономиката. 

Тя коментира и коалиционните отношения.  

"Нормално е партиите да настояват програмите им да се реализират, когато са в управлението. Ние експертни съвети проведохме няколко пъти. Ние браншово представяме хора. Неслучайно заставам до работодателите. Логично е всеки да каже - дайте да разсъждаваме и всеки да иска нещо. Не е нормална острата реакция на Слави Трифонов.

Става напечено: Слави Трифонов с гневно предупреждение към ПП

Уважавам всичките ни партньори и да, имаме нужда от подобряване на комуникацията, но е нормално всеки да предлага мерки и да се намери сечението накрая", каза Нинова. 

"Сега в студиата нямаше да обсъждаме различни мерки, ако не беше така. Не е ли хубаво да се обсъждат различни мерки. След мен ще дойде друг човек от коалицията. Не е ли хубаво и той да си каже мнението. Днес говорих с г-жа Кукушева и всички застават зад мярката от 0% ставка ДДС. 

Нинова коментира дали има опасност правителството да пренебрегне националния интерес в казуса със Северна Македония. 

"Не трябва да боравим с усещания. Трябва да боравим с документи. Имаме договор, който е ратифициран. Докато този договор не се изпълнява, няма да се вдигне ветото. Не може нищо да не правим. Имаме договор и докато не се изпълнява, не можем да вдигнем ветото. Това може да стане само от НС и правителство, а не самосиндикално от лидер или премиер", заключи тя. 

"Първо, да кажа, че съм оптимистично настроена, че имаме прогрес в пакета за антикризисни мерки. Като виждам, че ще има пари до хората и ще се стабилизира икономиката, аз се успокоих. Не искам да обвиняваме никого, но няма да анализирам социологическите проучвания. В рамките на 24 часа две социологически проучвания се разминават кардинално и няма да ги коментирам", коментира още Нинова.

"Общото във всички и това, което ме притеснява, е кои са проблемите, които гражданите идентифицират - цени и доходи. Следим рейтингите, но е важно да си свършим работата", завърши тя.