Голямата лява коалиция може да обединява. Практиката показа, че малките партии не могат да влязат в парламента. Обединението на хора около идеи гарантира по-добър резултат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод лявата коалиция в студиото на „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ.

По думите ѝ не се е постигнало съгласие между БСП и Д21 заради желанието на Д21, което не е било равнопоставено на другите партньори. Голямата цел е да се обедини лявото.

„Коалицията ще предложи сериозна алтернатива“, категорична беше Нинова. Като най-сериозни проблеми посочи бедността, загубата на работни места: „Това е традиционна лява политика“.

Тя обясни, че една част от ядрото на БСП не е гласувала, заради страх от COVID-19. Като стратегия за разширяване на избирателите посочи гласуване с разум: „Трябва да се види кой какво е правил в последните години. Ние от БСП много категорично бяхме опозиция. Слави Трифонов го нямаше, когато ние е борихме с ГЕРБ. ДБ не бяха толкова активни. Мая беше омбудсман“.

Нинова беше категорична, че без БСП няма на може да се състави правителство в следващия парламент. Според нея е необходима промяна, която да доведе до стабилност: „Трябва преизчисляването на пенсиите, промяна в икономиката – премахване на 48 лицензионни режими. Във всеки сектор мога да посоча промяна, която да доведе до стабилност. Трябва последователна, системна и умна промяна“.

Лидерът на БСП заяви, че не се притеснява от проекта на Жан Виденов. Допуска, че е проект, който цели да откъсне гласове от левицата.
Тя коментира движенията вътре в партията: „През годините си БСП е известна с много си крила. Това е нещо стандартно за партията. Чакаме да предложат добри идеи в ляво“.

По думите ѝ смяната на модела не може да стане само със смяна на кадри: „Истинско разграждане може да стане само със сериозни реформи. Едно служебно правителство не може да преформатира КПКОНПИ, не може да прави промени във ВСС. Трябва парламент, депутати и редовен кабинет“.

Политическата нестабилност е опасна за България, защото тя води социални и икономически проблеми. Тя призна: „Да, ние присъстваме в служебното правителство. По-важното е, че то прави неща, които ние през изминалите 4 години предложихме“.

Нинова беше категорична, че трябва да има доказателства за твърденията в публичното пространство. Според нея е некоректно БСП да бъде наричана партията на статуквото, защото левицата е била опозиция. „Ние имаме решения по всяка политика. Ние сме наясно какво трябва. Моментът е ключов. Тези избори ще са по-различни от предишните“.