Няма от президента позиция на кого да даде третия мандат, това е негово решение. Ако дойде при нас, имаме позиция да разговаряме с ИТН, ДБ и Изправи се! Ние идваме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултации с президента Румен Радев.

„Имаме време да водим тези спокойни разговори. Виждате, че картината е много динамична. Колегите понякога сменят позицията си“, каза още тая.

„Ако реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да говорим за служебните министри. Все пак е кабинет, назначен от него и решение на всеки един от тях. Ние не сме се отказали от нашето намерение.“, посочи Нинова.

Ако третият мандат дойде при нас, ще продължим по начина, по който досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, каза Корнелия Нинова.

С ИТН разговорът ще е такъв, какъвто и досега. С тях постигнахме съгласие по важни приоритети. Те дори се съгласиха на неприемливото в началото споразумение, те дори го и подписаха.

Не сме обсъждали конкретна дата за президентски избори, уточни Нинова.

Поискахме от президента приоритетите за мигрантската вълна, за да може да ги внесем в парламента, защото ако се достигне до разпускане на НС, няма да има орган, който да се справи с проблема.

Тя коментира и казуса с Кирил Петков и гражданството му. „Ние уважаваме решението на българските институции и на КС, така че каквото реши той.

Готови сме за избори, не сме обсъждали формата, но смятам, че тя бе една добра стъпка за обединение на левите партии, така че може да продължим така.