Президентът обяви, че ще даде достатъчно време на партиите в парламента за преговарят за правителство и през това време НС да приеме важните закони. А няма по-важен от този за бюджета, както и Плана за възстановяване и устойчивост. Служебният кабинет обаче внесе в парламента да се удължи действието на сега действащия бюджет. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод бюджета за следващата година.

"Това представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени. Това за нас е неприемливо. Нашата политика е точно обратната. Това увеличение, което направихме в редовното правителство, вече е изядено от инфлацията", уточни тя.

Тя коментира, че никоя държава в Европа не си позволява в момента замразяване на доходите на хората. „Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа”, каза Нинова.

По думите ѝ през 2021 г. сме били в сходна ситуация с бюджета.

„В момента, изправени пред подобна ситуация, ние ще направим следното: ще поканим колегите от другите парламентарни групи, за да постигнем съгласие какво между първо и второ четене да подобрим в бюджета в посока подкрепа на работници, бедни, възрастни, уязвими, подкрепа за икономиката“, посочи тя.

„Вие знаете, че са внесени над 40 законопроекта вече. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи едно наддаване предизборно в парламента. Не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки“, изтъкна Нинова, но добави, че от депутатите зависи да приемат решенията и да имат държавническо поведение.

„Още днес ще отправим покани към парламентарните групи“, посочи Нинова.

„Минимум пакет социален може да бъде приет между първо и второ четене. Това ще направим ние още утре. Ще го поставя и на председателски съвет този въпрос. Това е отговорното отношение“, каза лидерът на БСП.

„Всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат приети и ще имат нашите подкрепа. Когато ги приемем, те трябва да имат своето отражение в бюджета“, посочи тя и уточни, че това няма как да стане с удължен бюджет от 2022 г.

„Тези средства много закъсняха поради политическите турбуленции тук“, каза Нинова.

По повод твърдения на служебния икономически министър за похарчени средства от Нинова в качеството ѝ на вицепремиер, тя каза: „Да го докаже! Че ми е омръзнало г-н Николов да лъже, а аз да ви се обяснявам“.

Тя уточни, че БСП призовава за приемане на закона за бюджета, предложен от служебния кабинет. „Има внесен закон. Нека на първо четене да го приемем, но между първо и второ четене да си внесем предложенията“.

„Ние сме изчислили всяка една от тези мерки колко струва, откъде да дойдат пари. Искаме да разговаряме с другите парламентарни групи, да постигнем съгласие“, заяви Нинова.

Тя посочи, че един източник на средства може да бъде резервът, предвиден за 10 самолета „Грипен“. „Социална политика и грижа хората, вместо нови самолети „Грипени“, каза Нинова.

„Сега замразяваме доходите, обричаме хората на глад и на студ, но има отворена вратичка как през следващата година да се финансират 10 самолета „Грипен“. Ето, оттам ще дойдат парите“, заяви лидерът на БСП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук