Депутатите от БСП, които напуснаха парламентарната група, осигуряваха кворума на мнозинството в последните месеци. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Целта ни е да сме първа политическа сила. Ще изчакаме резултата на 4-ти. Имаме ясна предизборна програма и план за управление. Готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме позитивна програма.

Стъпваме на 4-годишния си вече опит като категорична опозиция и гледаме напред. Поставяме си цели и ги преследваме. Когато всички си представят програмите, тогава можем да коментираме кои са съюзниците и кои противниците ни. Виждаме, че на стартът на кампанията, не всички партии са с претенции да участват в тези изборите и са представили програмите си. Да изчакаме програмите и тогава вече може да говорим за политики, които могат да обединяват“, коментира Нинова.

Попитана защо така БСП се рои, като се вземе предвид, че двама души от БСП са напуснали и са се присъединили към листите на ВМРО, Нинова отговори: „За първия колега, който споменахте, само да отбележа, че е изключен от партията заради организиране и участие в побой над друг колега.

По същество, всеки е свободен да направи своя избор и хората да преценяват и решават как да гласуват. Прави впечатление, че тези, които напуснаха, го направиха, след като един не е избран на пряк избор за председател на партията.

Другият, защото не е избран за член на Националния съвет от Конгреса – най-висшият колективен орган на партията. Третият, защото не е водач или поне начело в листа на БСП. Това означава, че такива хора искат да използват партията кариеристично и за постове. Няма идеология, няма кауза, няма програма“.

По думите ѝ тези, които са напуснали парламентарната група на партията, осигуряват кворума на мнозинството в последните месеци, за да се вземат решенията от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „Нерядко гласуват в подкрепа на управляващото мнозинство. Сами си правете извода защо са напуснали и какво говори това“, каза още тя.