Какво ще е бъдещето на ръководството на партията, ще се реши на 12 септември. На пленума, от моя гледна точка, се случиха две важни неща. Едното важно за БСП и едното важно за България. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в телевизионно интервю. 

"Важното за БСП, въпреки съпротивата срещу пряк избор на председател, такъв ще има. В последните четири години прекият избор беше оспорван, а за мен беше цел и основа. Надявам се, че този процес приключи. В събота пряк избор ще има. Променихме датите в разумен компромис", обясни тя. 

"Второто важно нещо бе по какъв начин БСП ще влезе във властта. Едната тенденция е да бъдем категорична опозиция и да търсим алтернатива на модела на управление. Другата линия бе да се търси начин за общо управление с ГЕРБ", допълни тя. 

Лидерът на БСП обясни, че понякога тя е подкрепяла ГЕРБ в някои от мерките си, като изтъкна последните в извънредното положение. 

"Предложих един доклад, в който се дава критична оценка на управлението на ГЕРБ. Предложих действия, които да се изразяват в подписка и внасяне на вот на недоверие през септември. Трябва да дадем алтернатива и надежда на хората.

Трябва да се съберем всички, не само БСП. Постъпиха предложения и за протести, но това беше отхвърлено.

Нито предложението за национална подписка, нито за протести. Сергей Станишев предложи да правим кръгла маса с ГЕРБ. БСП е партия на колективните си органи и сме дали своята цел и оценка
", заяви Нинова.  

Тя посочи, че партията трябва да определи дали ще се бори през парадния вход или ще влязат през задния вход. 

"Няма как за разлика от една седмица, едно проучване да показва 10%, за една седмица от друго място да казват 21%. Всички специалисти казват, че по време на криза не се води социология. Нека да минат събитията около кризата и ще видим истинските резултати. Истинската социология излиза по улиците", обясни Нинова. 

"Седмици преди пленума, мои колеги задаваха въпроси къде са милионите и какво е станало с милионите на БСП. След като раздадох документите и отчетох парите на партията, ги помолих да задават въпроси. Никой не каза нищо. Един от членовете на Националния съвет каза, че е късно, да го отложим за другия път и когато се стигна до гласуване, се оказа, че няма хора, защото бе 9 часа. БСП не е пред фалит. Мога да кажа с какви задължения завършваме 2019 - 300 хиляди текущи задължения, които почти сме изплатили", разкри тя. 

Корнелия Нинова атакува управлението като изтъкна записите на министъра на земеделието Десислава Танева и заяви, че икономическият министър Владислав Горанов е контролирал Комисията по хазарта. Водещата попита лидера на БСП дали това изказване означава, че вярва на твърденията на Васил Божков. 

"Горанов и Борисов просто мълчат. Те не дават обяснения. Борисов каза да си пише, че той си строи пътища. Това не означава, че не трябва да търсиш отговорност от властта", отговори Нинова.