Британският парламент не подкрепи предложението на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори, съобщават световните издания.

Британските депутати не подкрепиха премиера, изказвайки се срещу изборите през октомври.

Във връзка с това решение, самият Джонсън е изразил недоумение. Той е предположил, че лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин се страхува от поражение и затова е настроил парламента срещу провеждането на избори.

Въпреки очевидното неодобрение на парламентаристите, премиерът Джонсън няма намерение да преустанови действията си и е намекнал, че отново ще постави такова предложение на дневен ред.

Преди това, британските депутати одобриха и на трето четене законопроектът, който цели да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.  

Документът беше подкрепен от 327 депутати, 299 бяха против. Както се очакваше, със "за" гласуваха голямата част от депутатите от опозицията, както и над 20 консерватори, които бяха изключени от партията им, след като подкрепиха разглеждането на законопроекта, въпреки несъгласието на Борис Джонсън.

Ако днес, 5 септември, документът бъде одобрен и от Камарата на лордовете, това ще задължи премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС нова отсрочка за Брекзит. 

Превод и редакция: БЛИЦ