Британските депутати одобриха и на трето четене законопроектът, който цели да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.
 
Документът беше подкрепен от 327 депутати, 299 бяха против.

Както се очакваше, със "за" гласуваха голямата част от депутатите от опозицията, както и над 20 консерватори, които бяха изключени от партията им, след като подкрепиха разглеждането на законопроекта, въпреки несъгласието на Борис Джонсън.
 


Ако утре, 5 септември, документът бъде одобрен и от Камарата на лордовете, това ще задължи премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС нова отсрочка за Брекзит. Ако лордовете нанесат поправки в закона, те ще трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините.

След като той бъде приет окончателно от парламента, ще трябва да бъде подписан от кралицата, за да влезе в сила.

 

По-рано премиерът Борис Джонсън се обяви за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври в случай, че парламентът блокира Брекзит без споразумение с ЕС.

Предложението е опит да се противопостави на парламента, който ще провали плановете му Лондон да излезе от общността на всяка цена на датата 31 октомври.

Припомняме, Джонсън реши да разпусне парламента след 10 септември във ваканция, който да продължи до 14 октомври, когато кралица Елизабет II ще говори пред депутатите.

В речта си тя трябва да изложи приоритетите на правителството.

Този ход беше предприет, за да не могат депутатите да попречат на намерението на Джонсън за напускане на ЕС при всякакви обстоятелства. 

Кралицата отговори положително на молбата на премиера за разпускане на парламента.

Решението за парламентарната ваканция беше атакувано по съдебен ред, но съдът постанови, че разпускането на парламента е законно.