Заговорът за убийството на папа Йоан Павел Втори е бил планиран от Кремъл и осъществен от българското военно разузнаване, показват новоразсекретени документи на ЦРУ.
Документите, които бяха разсекретени в съответствие със закона за свобода на информацията в САЩ, показва, че година след опита за убийство на папата, американските власти са били убедени, че атаката е вдъхновена от СССР.

Сред документите, датиращи от 1978 до 1989 г., са брифинг на ЦРУ и анализ на обвиненията за български заговор за опита за убийство от 1981 г.

На 13 май 1981 година срещу папа Йоан Павел Втори беше стреляно на площад "Св.Петър" в Рим от Мехмед Али Агджа - член на крайнодясната турска групировка "Сиви вълци".

Според разсекретените документи, пробивът по време на разследването е станал през декември 1982, когато ЦРУ установява, че опитът за убийство е бил осъществен от българското военно разузнаване по план, подготвен от Съветския съюз.

Мехмед Али Агджа е бил подкрепян от Москва, се казва в документите.

Агджа беше осъден за престъплението през юли 1981 и, след като излежа 20 години, беше депортиран в Турция през 2001.

Документите на ЦРУ потвърждават разсекретени през 2005 документи на бившата източногерманска шпионска агенция Щази, които показват, че КГБ е разпоредило осъществяването на убийството, което е било извършено от българските секретни служби.

Йоан Павел Втори обаче никога не е повярвал, че българите имат връзка с опита за убийство. По време на визитата си в България през май 2002, той каза на президента Георги Първанов, че никога не е вярвал в обвиненията, че има заговор. /Кафене.нет