Диана Ковачева, която зае мястото на Мая Манолова като омбудсман, след като тя се кандидатира за кмет на София, разкри пред bTV как е разбрала за решението ѝ.
 
„Накрая, когато взе решение, сподели с мен“, каза Ковачева. Това се е случило в последната седмица преди официалното обявяване на кандидатурата.
 
„Това си беше нейно лично решение“, заяви Ковачева.
 
На въпрос какво е казала тогава Манолова, тя отговори: „Каза, че е решила да работи по друг начин за гражданите – като кандидат за кмет, и да се яви на тази надпревара“.
 
Тя посочи още, че в наследство получава „една много активна институция, работеща, която реагира много активна на проблемите на гражданите“.
 
„В последните три години и аз съм била част от този екип. За мен не е изненада наследството“, заяви новият обществен защитник.
 
По темата за това спирало ли е Народното събрание законопроектите на омбудсмана, Ковачева посочи: „27 проекта сме изработили през тези години. Според мен институцията има потенциал“.
 
Тя обясни, че и в момента от институцията на омбудсмана са предложени три много важни законопроекта, за които тя ще продължи да настоява да бъдат приети.
 
„Фактът, че има успешни законодателни инициативи, говори, че все пак има успешно сътрудничество“, посочи тя. По думите ѝ, през години от 27 законопроекта 9 са били уважени.
 
„Аз лично смятам, че има сътрудничество от страна на НС. Не е казано, че всички трябва да бъдат приети. Говорим за косвена законодателна инициатива, не за пряка“, поясни Ковачева.
 
„Не искам да влизам в този политически дебат. Ролята на омбудсмана е да остане встрани от политическите дебати“, подчерта тя.

Политически анализатори разкриха голяма тайна около Манолова
 
Новият омбудсман заяви, че ще се занимава и с темата за отпадането на съкратеното производство за тежки престъпления, когато извършителят си признае вината. Според нея, по този начин всеки престъпник може да реши, че наказанието може да му се размине.
 
Вчера в офиса на обществения защитник е постъпила подписка от 5000 граждани, настояваща за отпадането на съкратеното производство.