Аз мечтая за истинска средна класа в България и няма да се откажа да работя в тази посока. Това каза проф. Румен Христов, председател на СДС, цитиран от "Фокус".

"Основната вина е в тези, които разцепиха Съюза на демократичните сили, напуснаха го и създадоха собствени формации. Аз се сещам поне за десетина знакови имена от СДС, които през годините напуснаха Съюза. Тук дебело искам да подчертая, че самата партия никога не е гонила никого", изтъкна той.

По думите му е било грешка, че не са приели закона за лустрацията и, че декомунизацията не се е случила. Според него няма невинни относно разцеплението на СДС, защото партията е можела да бъде стабилна, единна формация и днес, която да отстоява демократичните принципи.

"Правени са опити за събиране на демократичната общност или поне тези, които произлязоха от нас - имам предвид "Демократи за силна България". Ние сме били заедно в синя коалиция, в Реформаторски блок. В самия Реформаторски блок отново се разделихме и 44-ият парламент беше единственият, в който СДС не участва. Разделението продължи през годините и опитите за събиране на така наречената автентична десница все не се случваха в този вид, в който трябваше да се случат", обясни Христов.

Той определи "Продължаваме промяната" като преходна партия. Председателят на СДС пожела на всички новопоявили се партии да имат същото дълголетие като Съюза. Той обърна внимание, че са свършили най-важните неща и са променили България, но това, което не са успели да свършат е българите да са европейски граждани с европейски доходи.

"Ние имахме желание да създадем средна класа. Ето това е нещото, за което съжалявам и ме боли - стандартът на живот на българите и създаването на една стабилна средна класа. Защото икономически независимият човек е политически независим. Той е моторът на обществото и икономиката. Аз мечтая за истинска средна класа в България и няма да се откажа да работя в тази посока заедно с всички колеги на СДС", заяви Христов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук